„Nu atinge” este probabil unul dintre primele indicii pe care le intalnim intr-un muzeu. Desi este de inteles ca operele de arta expuse sunt protejate, a te bucura de arta doar din vedere nu pare cea mai buna idee pentru un anumit public, precum copiii. De aceea, noul centru pentru copii pe care Muzeul Evreiesc din Berlin il va deschide in primavara anului viitor ne invita sa sarim peste regula care guverneaza aproape toate muzeele din lume si sa o inlocuim cu un „Please touch”.

Desi ar fi trebuit sa-si deschida portile in 2020, va fi in sfarsit martie 2021 cand va incepe sa primeasca primii vizitatori. Sub denumirea de ANOHA, este format dintr-un spatiu de 2.700 m2 situat in Muzeul Evreiesc din Berlin (Lindenstrasse 9–14) si dominat de o structura uriasa din lemn de 7 metri inaltime si 28 de metri in diametru. Cu o forma circulara, aminteste de arca mesopotamiana care ar ajunge sa inspire povestea lui Noe dar si o nava spatiala, in ceea ce este un mod de a lega trecutul si viitorul.

Proiectat de studioul american Olson Kunding Architecture & Design, transmite conceptul de muzeu in sine, care preia povestea Arcei lui Noe din Tora – barca cu care Noe si-a salvat familia si toate speciile de animale de la potop – ca un punct de plecare punct de plecare pentru o calatorie care trece prin prezent si reflecta asupra viitorului. In arca, proiectata tot dupa criterii de durabilitate si unde totul poate fi atins si experimentat, calatoresc 150 de animale sculpturale, pe langa copiii insisi, care sunt invitati sa urce la bord si sa conduca impreuna nava intr-o calatorie in care invata. povesti ale creatiei prezente in diferite confesiuni religioase, dar si despre diversitate, conservarea mediului si utilizarea durabila a resurselor.

Cum vrei sa fie viitorul in societate? ANOHA incurajeaza copiii sa-si dezvolte propriile viziuni despre coexistenta respectuoasa a fiintelor umane, animalelor si naturii conform conceptului ebraic al lui Tikkun Olam , ceva de genul „repararea lumii” care cheama fiecare persoana sa faca lumea putin mai buna.

Copiii sunt protagonisti

„ANOHA este un loc pentru istorie: povestea Arcei lui Noe”, explica directorul muzeului Ane Kleine-Engel. „Invitam copiii sa o traduca in propria lor lume si sa o dezvolte in continuare. Ei sunt actorii principali si isi folosesc imaginatia pentru a da viata actiunii”, spune el.

Desi esti invitat sa explorezi liber, in tur vei gasi personal care explica cateva concepte despre Arca lui Noe si te invita sa participi activ. Astfel, copiii -este special conceput pentru varste cuprinse intre 3 si 10 ani-, isi pot construi propria arca, o pot incerca pe tobogan, interactioneaza cu animalele si da frau liber curiozitatii lor.

Dintre animalele, construite de 18 artisti locali care au folosit obiecte de zi cu zi si materiale reciclate, de la o bucata de furtun la o lampa, trecand prin galeti sau bile, se numara cele mai familiare, precum vacile, caii, girafele si maimutele, dar si altele. deja disparuti precum mamutul, altii imaginari precum unicornii si altii mai putin populari, precum sobolanii sau gandacii.

Prin aceste animale, explica ei din noul muzeu, „se transmit in mod ludic diferite teme. De exemplu, unicornii si magarii servesc la raspandirea legendelor evreiesti, in timp ce ursii polari si urangutanii atrag atentia asupra speciilor pe cale de disparitie, iar unele animale pur si simplu te invita sa experimentezi lumea din perspectiva lor, de exemplu, cu ochii unei bufnite, nasul unui sobolan sau mustatile unui hamster.

In primul rand, totusi, este distractia: copiii se pot tara pe langa serpi uriasi, se pot catara pe elefanti si se pot relaxa in cuiburi de lenes. Unele animale sunt obisnuite sa se joace, altele sa se catara, iar altele scot sunete. Spre deosebire de un muzeu pentru adulti, asa cum spuneam, Anoha nu are vitrine sau bariere, ci scaune si mese de lucru, tobogane si pereti de urcat. Totul este explorat si totul poate fi atins.

Un consiliu pentru copii

Deoarece era destinat copiilor, acestia au facut parte din procesul de creare a noului muzeu inca de la inceput. Un „consiliu al copiilor”, format din 20 de copii din sase scoli primare din Berlin, cu varste cuprinse intre sase si doisprezece ani, se intruneste o data pe luna la Muzeul Evreiesc din Berlin incepand cu anul scolar 2017/2018. Copiii au fost „co-curatori” ai expozitiilor si au incercat instalatiile.

In plus, si intotdeauna din abordarea „Excelenta timpurie”, s-au desfasurat ateliere de creativitate, muzica sau teatru, precum cele care vor fi predate in viitorul muzeu pentru copii si familii, si au fost consultati cu privire la denumirea spatiului sau la anumite elemente expozitive.