Arta latino-americana a uimit de multe ori Europa. Mari creatori precum Diego Rivera, Frida Kahlo, Fernando Botero, Roberto Matta, Antonio Segui, Luis Felipe Noe, Candido Portinari si o selectie lunga de pictori si sculptori isi expun talentele in colectii, galerii si muzee din Vechiul Continent si din restul tarii. 

Expresiile artistice ale continentului sunt hranite de un amestec de influente intre scolile europene, de fascinatia pentru modernitatea SUA si de rebeliunea latenta din cauza crizelor sociale si economice din tarile lor.

In acest tur al Mexico City, Bogota, Buenos Aires, Lima si Sao Paulo descoperim unele dintre cele mai importante muzee care sa ne fascineze cu arta contemporana din America Latina.

Casa lui Frida Kahlo-Mexico City

Capitala mexicana are numeroase muzee dedicate artei, cum ar fi Muzeul de Arta Moderna, Muzeul National de Arta, Muzeul de Arta Populara, Palatul de Arte Frumoase si muzeele moderne Tamayo si Soumaya.

Dar in loc sa vedem galerii mari si camere dupa camere, va propunem o vizita mai intima, aceea a casei lui Frida Kahlo din cartierul Coyoacan.

La Casa Azul a fost casa in care s-a nascut si a murit cea mai universala artista mexicana, unde pe langa lucrarile ei puteti afla detalii despre viata ei personala si sociala, prin turul camerelor, holurilor si dependentelor conacului.

Acolo sunt expuse obiecte din pasiunea lui pentru colectie, precum ceasuri, fluturi, farfurii pictate si lucrari precolumbiene; precum si sevalet (se spune ca a fost un cadou de la Nelson Rockefeller), carje si corsetele pe care le-a purtat dupa accidentul sau.

In casa sa-muzeu puteti vedea si cateva dintre creatiile sale precum Viva la Vida (1954), Frida y la cesarea (1931) si Portretul tatalui meu Wilhem Kahlo (1952).

Muzeul de Arta Latino-Americana-Buenos Aires

Pretioasa colectie a finantatorului Eduardo Constantini si-a gasit o casa in 2001, odata cu deschiderea unei cladiri moderne din calcar si sticla in elegantul cartier Palermo din Buenos Aires.

Muzeul de Arta Latino-Americana din Buenos Aires se bazeaza pe colectia de 400 de lucrari ale finantatorului Eduardo Constantini

Acolo au fost adapostite 400 de lucrari, inclusiv picturi, sculpturi, fotografii si obiecte decorative ale celor mai remarcabili artisti latino-americani ai secolului XX, precum mai sus mentionati Kahlo, Joaquin Torres-Garcia, Antonio Berni, Jorge de la Vega, Tarsila do Amaral, Lygia Clark, Pedro Figari si Guillermo Kuitca, printre alte 200 de talente din regiune.

Mai mult decat un muzeu, Malba este un centru cultural cu o participare locala semnificativa, care se traduce prin organizarea de cicluri de film (cu o arhiva de film care creste pe zi ce trece) si evenimente literare precum prezentari, seminarii si dezbateri.

Muzeul de Arta Contemporana-Lima

Acesta este cel mai important muzeu al acestui tip de arta din capitala Peru. Situat in cartierul Barranco, devenit in ultimii ani mecca artei in oras, are trei sali de 100, 200 si 1000 m2 dedicate artei din secolele XX si XXI de pe continent.

MAC Lima a mostenit colectia Institutului de Arta Contemporana, care include lucrari ale lui Ramiro Llona, ​​​​Jose Tola, Sonia Prager, Elda Di Malio, Enrique Polanco, Fernando de Szyszlo si Eduardo Eielson , precum si ale latino-americanei Beatriz Gonzalez, Carlos Cruz Diez, Jesus Rafael Soto, Rene Portocarrero, Antonio Segui si Wifredo Lam, printre altii.

Exista, de asemenea, un spatiu proeminent pentru promovarea artistilor emergenti din tara, precum Claudia Coca, Kukuli Velarde, Patricia Bueno si Angie Bonino.

Arhitectura moderna a cladirii si gradinile sale extinse sunt cadrul ideal pentru organizarea de evenimente muzicale, spectacole si alte expresii artistice.

Muzeul Botero-Bogota

In fermecatorul cartier La Candelaria, din Bogota, un vechi conac in stil colonial gazduieste o mare parte din colectia lui Fernando Botero, unul dintre cei mai importanti artisti columbieni, in special pentru obsesia sa de a desena si a crea sculpturi cu oameni, animale si obiecte mari. 

Colectia lui Botero include o suta de lucrari proprii si 85 de mari talente ale picturii universale, cu lucrari de Picasso, Klimt, Matisse, Degas si Monet, printre altii.

O mana dolofana gigantica de bronz va intampina, iar in camere puteti gasi Mona Lisa (1978) a lui Da Vinci, Cuplul dansant (1987) si o parte a seriei tulburatoare despre violenta in Columbia, cu portrete ale lui Pablo Escobar, Tirofijo si anonimi. paramilitari, traficanti de droguri si gherilele in estetica obeza.

Muzeul de Arta din Sao Paulo

MASP iese in evidenta pe Bulevardul Paulista, deasupra Parcului Trianon, cu structura sa de beton de 10.000 de metri patrati sustinuta de coloane mari rosii.

In incaperile sale este concentrata una dintre cele mai mari colectii de arta din America Latina, o mostenire de 8.000 de lucrari de pictura universala, de la Boticelli si Rafael la Velazquez si Van Gogh sau Picasso, precum si un numar semnificativ de creatori din regiune.

Interesant este ca, in ciuda dimensiunilor sale colosale, muzeul are doar doua sali dedicate expozitiilor.

Acolo lucrarile sunt expuse pe panouri translucide, un mod interesant de a cunoaste camera din spate a tablourilor, unde publicul poate vedea detalii ale cadrului, numarul de catalog al lucrarii etc.

De asemenea, adaposteste o colectie valoroasa de 900 de fotografii ale a 245 de autori brazilieni si o mostenire de 140 de rochii prezentate in diferite parade intre anii ’60 si ’70.