Clasic este termenul folosit in general pentru a se referi la stilul perioadelor antice grecesti si romane. Cu toate acestea, arta clasica a fost reinviata de-a lungul anilor sub forma de arta renascentista, stil baroc si neoclasicism. Cu toate acestea, intrucat toate variatiile respecta principiile stilului clasic, ele raman exemple de clasicism.

In ceea ce priveste aceste principii, consensul este ca clasicismul se concentreaza in mare parte pe notiuni de eleganta, armonie si proportie. ,,Arta clasica occidentala se bazeaza pe proportiile corpului uman si pe perspectiva”, explica Caterina Maffeis. ,,Aceste principii reglementeaza totul; de la picturi la sculpturi si arhitectura. ” In practica, acest lucru a insemnat ca artistii greci antici (Grecia Antica fiind considerata locul de nastere al stilului) au cautat sa surprinda idealul perceput al formei – iar in arta aceasta s-a axat in general pe forma umana si animala. Reprezentarile oamenilor erau de obicei inexpresive, neutre din punct de vedere emotional si contemplative, iar prioritatea era intotdeauna data compozitiei fata de culoare (sculpturile servesc drept cel mai clar exemplu).

In greaca veche, figuri mitice precum Neptun erau folosite ca subiecte pentru sculpturi

Cine sunt figurile cheie?

Pe masura ce acest stil se intinde pe parcursul secolelor, exista o multime de artisti pentru a alege, dar unii dintre ei se remarca. ,,Fara indoiala, unii dintre cei mai importanti artisti sunt Leonardo da Vinci (de stil renascentist); Caravaggio (de baroc) si Antonio Canova (de neoclasicism) “, spune Caterina. Persoanele din interiorul artei si nu numai vor cunoaste multe dintre aceste nume si fiecare dintre ele a ajutat la incapsularea stilului clasic distinct al timpului lor.

,,L’uomo Vitruviano” al lui Da Vinci este o reflectare a interesului sau fanatic al perioadei, in proportie si arta, aproape matematic. Caravaggio, cunoscut pentru subiectele provocatoare si stilul naturalist, a ajutat la popularizarea dramei clasicismului baroc. Lucrari precum ,,Rastignirea Sfantului Petru” si ,,David cu capul lui Goliat” au exemplificat drama distincta pentru care era cunoscut acest fir de clasicism. In timp ce ,,Paolina Borghese” a lui Antonio Canova, deja un sculptor preeminent, l-a ajutat sa-l certifice drept neoclasicist cu un ochi de neegalat pentru eleganta, detalii si forma.

,,David cu capul lui Goliat” a fost o lucrare arestanta care a reprezentat stilul lui Caravaggio

De ce inca ne place?

In timp ce termenul ,,clasic” ar putea denota ca acesta este un stil ferm inghetat in timp, de-a lungul anilor i s-au dat noi contexte si perspective pentru a-l ajuta sa evolueze. ,,Modelul clasic a fost reinterpretat constant; de la arta Renasterii la neoclasicism “, explica Caterina. Este o dovada a stilului pe care l-a indurat; la prima vedere ar putea parea rigid, dar fundamentele sale de baza ale elegantei, formei si realismului au rezonat cu publicul de-a lungul timpului.

Arta clasica este, de asemenea, o investitie sensibila si utila, impregnata de calitati mai putin evidente, dar pline de satisfactii. ,,Investitia [in arta clasica] inseamna a investi in lucrari artizanale de cea mai inalta calitate, sustinand totodata patrimoniul nostru cultural”, spune Caterina. ,,Din aceasta putem incepe sa intelegem valoarea frumusetii – ca este atemporala si eterna”.