Comunismul este un sistem economic in care grupul detine  factorii de productie .

In tari, guvernul reprezinta grupul. Mijloacele de productie sunt  munca , antreprenoriatul,  bunurile de capital si  resursele naturale . Desi guvernul nu detine legal forta de munca, planificatorii centrali le spun oamenilor unde ar trebui sa lucreze. Filosoful german Karl Marx a dezvoltat teoria comunismului.

El a spus ca este, ,,De la fiecare dupa capacitatea sa, la fiecare dupa nevoile sale”. In opinia sa, proprietarii capitalisti nu ar mai sifona toate profiturile. In schimb, incasarile se vor indrepta catre muncitori. Pentru Marx, asta insemna ca oamenii vor lucra la ceea ce iubesc si au facut bine. Ei ar contribui cu bucurie la aceste abilitati pentru binele tuturor. Economia ar prospera pentru ca ar lucra mai mult decat in  capitalism.

10 Caracteristicile comunismului in teorie

1. In Manifestul comunist, Marx si co-autorul Friedrich Engels au subliniat urmatoarele 10 puncte.

2. Abolirea proprietatii in terenuri si aplicarea tuturor chiriilor de terenuri in scopuri publice

3. Un impozit pe profit progresiv sau gradat

4. Desfiintarea oricarui drept de mostenire

5. Confiscarea proprietatii tuturor imigrantilor si rebelilor

6. Raspunderea egala a tuturor fata de forta de munca si infiintarea armatelor industriale (in special pentru agricultura)

7. Eliminarea treptata a distinctiei dintre oras si tara

8. Educatie gratuita pentru toti copiii din scolile publice si desfiintarea fortei de munca din fabrica pentru copii

9. Centralizarea creditului in mainile statului

10.Statul ar controla comunicarea si transportul

Manifestul mentioneaza proprietatea statului in ultimele sale trei puncte, ceea ce face ca chiar aceasta viziune pura a comunismului sa sune ca  socialismul . Dar Marx a sustinut ca proprietatea statului este o etapa valida in tranzitia catre comunism. Intr-o adevarata economie comunista, comunitatea ia decizii. In majoritatea tarilor comuniste, guvernul ia aceste decizii in numele lor. Acest sistem se numeste  economie de comanda .

Liderii creeaza un plan care le prezinta alegerile si este executat cu legi,  reglementari si directive. Scopul planului este de a da ,,fiecaruia in functie de nevoile sale”. Tarile comuniste au asistenta medicala gratuita, educatie si alte servicii. Planul urmareste, de asemenea, sa creasca cresterea economica a natiunii  , sa asigure apararea nationala si sa mentina infrastructura.

Statul detine afaceri in numele lucratorilor, ceea ce inseamna, de fapt, ca guvernul detine un  monopol . Guvernul recompenseaza managerii companiei pentru indeplinirea obiectivelor detaliate in plan. In comunism, planificatorii centrali inlocuiesc fortele concurentei si legile cererii si ofertei care functioneaza intr-o  economie de piata , precum si obiceiurile care ghideaza o  economie traditionala .

Diferenta dintre comunism, socialism, capitalism si fascism

Comunismul este cel mai asemanator cu  socialismul . In ambele, oamenii detin factorii de productie. Cea mai semnificativa diferenta este ca productia este distribuita in functie de nevoile din comunism si in functie de capacitatea socialismului. Comunismul este cel mai diferit de  capitalism , unde persoanele private sunt proprietarii, dar este similar  fascismului  prin faptul ca ambele folosesc planuri centrale. Fascismul permite indivizilor sa retina factorii de productie, iar multe tari s-au orientat spre fascism pentru a alunga comunismul.

Avantaje

Comunismul are o economie planificata central; poate mobiliza rapid resurse economice la scara larga, poate executa proiecte masive si poate crea putere industriala. Se poate misca atat de eficient, deoarece anuleaza interesul individual si subjuga bunastarea populatiei generale pentru a atinge obiective sociale critice.

Economiile comuniste de comanda pot transforma in totalitate societatile pentru a se conforma viziunii planificatorului.

Exemple includ Rusia stalinista  , China maoista  si Cuba lui Castro. Economia de comanda a Rusiei a construit forta militara pentru a-i invinge pe nazisti si apoi a reconstruit rapid economia dupa al doilea razboi mondial.

Unii spun ca avantajele comunismului inseamna ca este urmatorul pas evident pentru orice societate capitalista. Ei considera ca inegalitatea veniturilor este un semn al  capitalismului in stadiu tarziu  si cred ca defectele capitalismului inseamna ca acesta a evoluat dincolo de utilitatea sa pentru societate. Ei nu realizeaza ca defectele capitalismului sunt endemice sistemului, indiferent de faza in care se afla.

Parintii fondatori ai Americii au inclus promovarea bunastarii generale in Constitutie pentru a echilibra aceste defecte. A instruit guvernul sa protejeze drepturile tuturor pentru a-si urmari ideea de fericire, asa cum este subliniat in  Visul american . Rolul guvernului este de a crea conditii de concurenta echitabile pentru a permite acest lucru sa se intample.

Dezavantaje

Cel mai semnificativ dezavantaj al comunismului provine din eliminarea  pietei libere . Legile  de aprovizionare  si  a cererii  nu stabilite preturile- ar face guvernul. Planificatorii pierd feedback-ul valoros oferit de aceste preturi despre ceea ce doresc oamenii. Acestia nu pot obtine informatii actualizate despre nevoile consumatorilor si, ca rezultat, exista adesea un surplus de lucru si lipsa altora.

Pentru a compensa, cetatenii creeaza o piata pentru a schimba lucrurile pe care planificatorii nu le ofera, ceea ce distruge increderea in comunismul pur al lui Marx. Oamenii nu mai simt ca guvernul poate da ,,fiecaruia in functie de nevoile sale”.

Tarile comuniste

Ultimele cinci tari comuniste ramase sunt  China , Cuba, Laos, Coreea de Nord si Vietnam. Nu sunt comunism pur, ci fac tranzitie de la socialism, unde statul detine componentele  aprovizionarii . Potrivit lui Marx, acesta este un punct intermediar necesar intre capitalism si economia ideala comunista. Societatile comuniste moderne se bazeaza pe o  economie mixta .

China

In octombrie 1949, Mao Tse Tung a infiintat partidul comunist chinez. La sfarsitul anilor 1970, China a inceput sa se indrepte spre o economie mixta. A eliminat treptat fermele colective si a permis intreprinderile private, dar continua cu strictete un plan economic pe cinci ani. Politicile guvernului favorizeaza intreprinderile de stat in sectoare vitale pentru obiectivele sale. In 2009, China a devenit cel mai mare exportator din lume. In 2014, a devenit cea mai mare economie din  lume .

Cuba

In octombrie 1965, Partido Comunista de Cuba a devenit partidul oficial de guvernamant al tarii. 9  Uniunea Sovietica a acordat sprijin economic tarii saracite si, in schimb, Cuba si-a sprijinit patronul in Razboiul Rece impotriva vecinului sau, Statele Unite. Dupa caderea URSS, Cuba a suferit si, in aprilie 2011, a inceput sa permita reforme economice. Oamenii din Cuba pot cumpara acum electrocasnice, telefoane mobile, proprietati imobiliare si masini, iar peste 500.000 de persoane sunt inregistrate ca lucratori independenti. De exemplu, fermierii pot vinde acum bunuri catre hoteluri.

Laos

In 1949, natiunea a castigat independenta fata de Franta. In 1986, a inceput descentralizarea controlului si incurajarea intreprinderilor private. A creat stimulente fiscale pentru a incuraja investitiile straine directe, deoarece vrea sa isi extinda economia dincolo de exportul resurselor sale naturale.

Coreea de Nord

In 1953, aliatii sai China si Rusia au ajutat la crearea Coreei de Nord pentru a pune capat  razboiului coreean . Tara a urmat o planificare centrala stricta cu agricultura comunala. A suferit foamete si conditii de viata precare in anii 1990 si 2000, iar in 2002 a permis pietelor semi-private sa vanda unele bunuri.

Vietnam

In 1945, liderul comunist Ho Chi Minh a declarat independenta tarii sale fata de Franta. Francezii, sustinuti de Statele Unite, au apucat sudul Vietnamului. Ho, sustinut de China, a luat partea de nord. In 1954, francezii au fost de acord sa imparta Vietnamul in paralela 17, dar in 1964, Ho i-a condus pe soldatii Viet Cong sa reuneasca tara.

In 1975, comunistii au avut succes, iar in 1986, Vietnamul a inceput sa treaca catre o economie mai bazata pe piata.

Alte exemple din istorie

In 1922, a fost infiintata Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice cu sase tari comuniste: Rusia, Bielorusia, Ucraina si Federatia Transcaucaziana. In 1936, Federatia a devenit Georgia, Azerbaidjan si Armenia.

In 1991, cand s-a dizolvat, URSS continea 15 tari in total. Cele noua suplimentare au fost Estonia, Letonia, Lituania, Kazahstan, Kargazstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan si Uzbekistan.

In 1955, URSS a creat Pactul de la Varsovia cu alti aliati militari comunisti. Acestea includ Albania, Bulgaria, Germania de Est, Ungaria, Polonia si Romania.

URSS avea multi alti aliati comunisti. Multi au devenit comunisti in anii 1970, dar s-au mutat la o alta forma de guvernare dupa ce URSS s-a prabusit. Acestea includeau Afganistan, Angola, Benin, Congo, Etiopia, Mongolia, Mozambic, Somalia, Yemenul de Sud si Iugoslavia. Cambodgia a fost o tara comunista din 1975-1979.