Cum sa combati ciuperca capilara? Aceste tipuri de infectii ar trebui sa fie vazute de un medic sau dermatolog. Cu toate acestea, exista cateva remedii la domiciliu care va pot ajuta.

Infectia fungica a capului este cunoscuta sub numele de „tinea capitis”. Desi este o problema care poate afecta pe oricine, ea predomina la copii. Se caracterizeaza prin cauzarea unor scuame usoare placilor inflamatorii si pustuloase mari cu alopecie extinsa. Cum se poate lupta?

In fata acestei afectiuni, este foarte important sa mergeti la medic sau dermatolog, deoarece de obicei este necesar sa tratati infectia cu unele medicamente. Exista, de asemenea, sampoane medicamentoase si cateva remedii de casa disponibile pentru a va ajuta sa va accelerati ameliorarea. Aflati mai multe mai jos.

Cum sunt ciupercile capilare si ce le cauzeaza?

Exista mai multe tipuri de infectii fungice ale capului. Cu toate acestea, cea mai comuna forma este tinea capitis, care este cauzata de ciuperci dermatofite. Potrivit unei publicatii din revista stiintifica Mycopathologia , simptomele pot varia in functie de tipul de invazie capilara, de nivelul de rezistenta al gazdei si de gradul acesteia de raspuns inflamator.

Astfel, este posibil ca persoana sa experimenteze orice, de la caderea usoara a parului insotita de scuame mici, detectabile doar la o inspectie atenta, pana la o masa severa, dureroasa, inflamatorie care poate acoperi o mare parte a scalpului. De asemenea, ciupercile fac parul sa devina slab sau sa inceteze sa creasca.

Semnele si simptomele tineei capitis pot varia, dar de obicei se prezinta sub forma de pete chelie cu aspect solz, care mancarime.

Infectia este adesea cauzata de microorganisme care prolifereaza atunci cand exista umiditate constanta in par. Poate aparea si atunci cand scalpul are rani sau rani si exista o igiena foarte slaba in aceasta zona a corpului.

Aceasta infectie este contagioasa, asa ca ar trebui sa evitati sa fiti in contact cu sau sa purtati accesorii personale de la cineva care are ciuperca. In mod similar, este esential sa solicitati ingrijire profesionala cat mai curand posibil pentru a oferi un tratament eficient.

Tratamente pentru ciuperca capilara

Dupa ce a mers la medic sau dermatolog pentru o infectie fungica a capului, profesionistul poate sugera cateva medicamente antifungice pentru consum oral, precum terbinafina, itraconazol, griseofulvin si fluconazol. In prezent, itraconazolul si terbinafina sunt autorizate in unele tari pentru utilizare la copii.

Daca medicul prescrie aceste medicamente, timpul de consum poate fi prelungit pana la sase luni sau mai mult. In plus, se poate sugera sa o luati concomitent cu utilizarea unui sampon medicinal. Acest produs ajuta la uciderea sporilor fungici si previne raspandirea infectiei. 

Cel mai frecvent recomandat sampon medicamentos este cel care include 2% ketoconazol. Toti copiii din casa cu cineva bolnav ar trebui sa foloseasca acest sampon de cel putin 2 ori pe saptamana timp de 6 saptamani. La randul lor, adultii ar trebui sa-l foloseasca numai daca au simptome.

Recidivele pecingine ale capului sunt foarte frecvente, deoarece ciupercile lasa spori pe obiectele de uz zilnic. In acest fel, persoanele infectate ar trebui sa spele prosoapele in apa fierbinte, cu sapun, dupa utilizare. In plus, se recomanda scufundarea pieptenilor si periilor in solutii de clor timp de 1 ora pe zi timp de 3 zile consecutiv.

Cum sa evitati ciuperca capilara?

Potrivit informatiilor din Clinica Mayo , ciuperca capului este dificil de prevenit, deoarece este o infectie foarte contagioasa. Cu toate acestea, exista unele masuri care reduc riscul. Aceasta include:

  • Evitati sa mentineti parul ud pentru o perioada lunga de timp.
  • Nu folositi sepci sau palarii care impiedica uscarea parului dupa spalare.
  • Pastreaza-ti parul curat si foloseste un sampon bun.
  • Evitati contactul cu animalele infectate
  • Informati copiii si adultii despre riscurile de a contracta aceasta infectie.
  • Incercati sa nu folositi bunurile altor persoane, cum ar fi piepteni, pensete, bonete, perne, prosoape etc.
  • La randul sau, pastreaza curate toate obiectele folosite pentru a mentine parul curat.

6 remedii pentru a elimina ciuperca capilara

Ca o completare a tratamentului pentru ciuperca capului, poti incerca cateva remedii naturiste care, conform credintelor, pot ajuta la calmarea unor disconfort. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere faptul ca dovezile privind siguranta si eficacitatea acestuia sunt limitate si, prin urmare, trebuie utilizat cu prudenta si niciodata ca inlocuitor al tratamentului prescris de medic.

Daca aveti indoieli cu privire la utilizarea acestuia si alte aspecte conexe, consultati intotdeauna un profesionist. La fel, daca observati o reactie nefavorabila dupa aplicarea acesteia, opriti imediat si clatiti cu multa apa rece.

1. Solutie de usturoi de aplicat pe scalp

Usturoiul are multiple capacitati antibiotice, antifungice si antiseptice, motiv pentru care este folosit in multiple infectii. Un  studiu in vitro  a aratat ca multi dermatofiti nu pot supravietui la concentratii mai mari de 1.000 de micrograme per decilitru de usturoi.

Aplicarea usturoiului este un remediu popular pentru pecinginele scalpului. Totusi, trebuie avut in vedere ca poate fi putin puternic pentru persoanele sensibile. Prin urmare, faceti mai intai un mic test inainte de a-l folosi in intregime.

Ingrediente

  • ½ cana de suc de lamaie (125 ml).
  • 6 frunze de rozmarin.
  • 5 catei de usturoi.

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Curatati cateii de usturoi si aduceti-i la fiert impreuna cu sucul de lamaie si frunzele de rozmarin pentru aproximativ 10 minute.
  • Aplicati zilnic amestecul rezultat pe scalp.

2. Scrub cu bicarbonat de sodiu

Se spune ca, datorita texturii sale, bicarbonatul de sodiu serveste ca exfoliant pentru indepartarea solzilor si a celulelor moarte care se acumuleaza pe scalp. In plus, aplicarea sa ajuta si la calmarea mancarimii. Cu toate acestea, ca si in cazul precedent, trebuie utilizat cu prudenta daca aveti un scalp sensibil.

La randul sau, un studiu recent din revista Mycopathology a aratat ca bicarbonatul are capacitatea de a inhiba cresterea mai multor ciuperci. Desi mecanismul sau de actiune este necunoscut, acest fapt arata ca ar putea fi o optiune in tratamentul infectiilor fungice ale pielii si scalpului.

Ingrediente

  • 1 cana de apa fierbinte (250 ml).
  • 1 lingura de bicarbonat de sodiu (9 g).

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Amestecati cana cu apa fierbinte si lingura de bicarbonat de sodiu.
  • Se aplica pe  scalp dupa baie cu masaje circulare si se lasa sa actioneze 5 minute.
  • Spalati cu multa apa.

3. Otet de mere

Proprietatile antifungice ale otetului de mere au fost investigate, dar inca nu au suport stiintific ca strategie de tratament. In ciuda acestui fapt, cultura populara a acceptat-o ​​ca un remediu alternativ pentru infectiile fungice, cum ar fi pecinginele de pe scalp. 

Ingrediente

  • ¼ cana de otet (62 ml).
  • 1 cana de apa (250 ml).

Ceea ce ar trebui sa faci?

Dilueaza otetul de mere in cana cu apa si aplica amestecul pe scalp. Lasati-l timp de 10 minute inainte de spalare cu multa apa.

4. Iaurt cu lamaie

Nu exista dovezi care sa arate ca iaurtul simplu combinat cu lamaie ajuta la combaterea ciupercii capului. Cu toate acestea, in anumite circumstante, activitatea antifungica a fost sugerata in produsele probiotice, cum ar fi iaurtul, datorita continutului sau de microorganisme vii.

Ingrediente

  • ½ cana de iaurt natural (100 g).
  • Cateva picaturi de suc de lamaie.

Ce ar trebuii sa fac?

  • Amesteca ambele ingrediente, aplica-le pe scalp si lasa-le sa actioneze minim 30 de minute.
  • Spalati-va cu multa apa si uscati-va parul foarte bine. Puteti repeta procedura de trei ori pe saptamana.

5. Otet alb

La fel ca otetul de mere, otetul alb ca remediu impotriva ciupercilor provine, mai ales, din cultura populara. Se recomanda utilizarea sa diluata in apa, deoarece in stare naturala poate fi agresiv pentru scalp.

Ingrediente

  • ¼ cana de otet (62 ml).
  • 1 cana de apa (250 ml).

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Se amesteca ingredientele.
  • Dupa ce va spalati bine parul, aplicati-l pe scalp si lasati-l sa actioneze timp de 5 minute.
  • Pentru a termina, clatiti cu multa apa.

6. Gel de aloe vera

Aloe vera sau aloe vera are aloina, substanta careia i se atribuie efecte antifungice. De fapt, aceste proprietati au fost recunoscute intr-un studiu publicat in Oman Medical Journal.

Ingrediente

Veti avea nevoie doar de gel de aloe vera.

Ceea ce ar trebui sa faci?

  • Intinde gelul de aloe vera pe scalp cu ajutorul unei perii astfel incat acesta sa intre in contact direct cu scalpul.
  • Este indicat sa-l lasi sa actioneze 10 minute si sa se spele cu multa apa.

Prezenta ciupercilor pe scalp este o problema care trebuie abordata de un profesionist. Desi exista remedii complementare, cel mai bun mod de a depasi aceasta infectie este sa urmezi un tratament medical. In plus, trebuie luate masuri preventive pentru a evita raspandirea acesteia.