Croatia este o tara intrata de curand pe lista destinatiilor turistice preferate de romani, dupa ce marea majoritate a europenilor descoperisera Coasta Dalmata inca de vremea fostei Iugoslavii.

Dumnezeu a vrut sa-si iincununeze opera si, in ultima zi, a creat Croatia cu insulele, suflul marii si oamenii ei, spunea George Bernard Show. Jack London si Eugen Ionesco au fost fascinati de peisajele Croatiei. Agatha Christie si-a petrecut al doilea voiaj de nunta iin aceasta tara. De ce este un loc de relaxare atat de cautat? Pentru ca, parcurgand numai 100 de km, esti aproape de munte, mare, lacuri. In cautarea linistii, turistii gasesc iin peninsula Istria, la Dubrovnik, Split, Hvar satisfactia relaxarii si garantia unei vacante reusite.

Atmosfera Croatiei medievale persista iinca iin majoritatea oraselor croate, dar mai pregnant iin Rovinj si Dubrovnik. Tara este recunoscuta si pentru renumitele ruine romane, unele dintre cele mai apreciate din Europa, printre care se numara si imensul Palat al lui Diocletian din Split. Acestea sunt numai cateva dintre punctele de atractie oferite de Croatia, plajele neasemuite invitandu-te sa le descoperi.

In Balcani, dar nu balcanici

Despre Croatia se spune ca, desi este situata iin Peninsula Balcanica, nu este balcanica si ca, desi a facut parte din Iugoslavia, nu seamana deloc cu aceasta. Strazile curate, hainele stilate, stilul de viata civilizat contribuie la crearea imaginii de vest-europeni a croatilor. Tara de o diversitate naturala uimitoare, Croatia este locul unde peisajele marine si montane se iimbina armonios. Oriunde ai merge, vei descoperi regiuni interesante, specii rare de plante, aici existand sapte parcuri nationale si multe rezervatii naturale protejate prin lege. Coasta croata a Marii Adriatice este una dintre cele mai crestate din lume, avand 1.185 de insule.

Fiecare regiune a Croatiei este frumoasa si deosebita iin felul ei, iincepand cu regiunea Istria, cea mai nordica de pe coasta croata, cu vechile orase Pola, Porec, Umag, Vrsar, si mergand spre sud, prin tinutul Primorskogoranska, cu statiuni de traditie precum Opatija, Crikvenica, Novi Vinodolski. De fapt, iintreaga coasta croata la Marea Adriatica ar putea fi asemuita cu un sirag de perle, fiecare avand o alta forma si marime, singura asemanare fiind o stralucire aparte care iimbata privirea si iincanta sufletul.

Sistematizare si planificare… cu cap

Avand o experienta de aproape 200 de ani iin turism organizat, Croatia se numara printre cele mai atractive si mai frumoase destinatii de vacanta din Europa. Croatii au dezvoltat turismul sistematic si planificat. Vei descoperi iin aceasta tara una dintre regiunile mediteraneene cel mai putin influentate de timpurile moderne. Plajele sunt sigure si curate, oamenii civilizati, hotelurile excelente, iar bucataria croata poate satisface absolut toate gusturile. Nu iin ultimul rand, preturile sunt foarte rezonabile, iincepand cu cazari de la 7 euro de persoana pe noapte si pana la cateva sute de euro pentru cei mai pretentiosi.

Din cele 10 milioane de turisti care viziteaza anual aceasta tara, 5 milioane vin din Italia, ea iinsasi cu o traditie turistica recunoscuta. Daca vrei un altfel de concediu poti alege aceasta destinatie fara nicio retinere. Sejururile iin hoteluri sau campinguri, croazierele de-a lugul Coastei Adriaticii, atmosfera mondena din statiuni, sau intima iin satele de pescari si porturile mici, sporturile variate vor face din vacanta ta o experienta pe care nu o vei uita curand.

Despre fiecare dintre cele peste 1.000 de insule din Croatia s-ar putea scrie cate o carte, dar uimitor este ca aceasta tara nu-si bazeaza turismul doar pe insule si deschiderea la mare, ci si pentru miile de ani de istorie pe care si i-a iinsusit iin patrimoniul national, datorita diferitelor culturi care s-au succedat pe acest teritoriu. Marea Adriatica nu este doar un golf adanc, taiat iin Europa, ci si leaganul celor mai vechi civilizatii, unele dintre ele disparute.

Cat ne costa?

La un hotel de trei stele, care are restaurant, casa de schimb valutar, bar, fax, seif pentru valori la receptie, camere dotate cu baie, uscator de par, televiziune prin cablu, minibar, aer conditionat si iincalzire, pretul variaza iintre 42 si 82 de euro de persoana pe zi. Taxa de statiune, care se plateste local, este de 0,95 de euro de persoana pe zi. Exista si varianta circuitelor de zece zile cu autocarul, la care tariful este de 435 de euro.

Pretul include transportul cu autocarul, cazare 8 nopti si mic dejun, patru cine, vizite cuprinse iin program si iinsotitor de grup. In pret nu sunt incluse asigurarea medicala, intrarile la obiectivele turistice, excursiile optionale.