Dupa ultima criza, companiile au stiut sa-si salveze spatele si si-au dezvoltat noi functii in departamentele financiare pentru a gestiona situatiile de instabilitate economica sau de criza. Este cazul unor profesionisti precum controlorul de management sau controlorul financiar, cei insarcinati cu elaborarea diferitelor planuri de actiune, strategii in fata problemelor sau conflictelor de afaceri. Va spunem in ce constau aceste joburi si care sunt functiile lor.

Un Controller este persoana care se ocupa de conducerea departamentului si principala sa functie este aceea de a evita situatiile de criza, insecuritatea si dezechilibrul in companie, aceasta pozitie fiind de obicei si o legatura intre conducere si departament pentru a coordona actiunile fara probleme.

Profilurile de Controlori de Management si Finante au devenit populare in randul companiilor IBEX, care au inceput sa conteze pe acesti profesionisti ca consilieri.Pe zi ce trece tot mai multe IMM-uri se alatura cautarii de controlori, ca decizie cheie in viitorul companiei lor.in atragerea de talente.

Uneori rolurile Controlorilor intr-o companie nu sunt pe deplin definite iar rolul acestora este asumat de Directorul Financiar sau Administrativ, executand sarcini precum analiza, supravegherea si proiectarea strategiilor in caz de risc.

Diferentele dintre controlorul financiar si controlorul de management

Este important de mentionat ca, desi obiectivul principal al Controlorului Financiar si al Controlorului de Management este comun: asigurarea securitatii stabilitatii economice in perioade de criza, functiile acestora sunt diferite. Controllerul de management este mai concentrat pe managementul costurilor si contabilitate, concentrat in principal pe afacerile companiei si are o componenta mai comerciala, in timp ce Controlorul financiar va fi responsabil de informatiile financiare, astfel incat acestea sa fie corecte si la timp. , concentrandu-se pe analiza. a rapoartelor si bilanturilor societatii.

Functiile controlorului de management

  • Proiectarea strategiei contabile si controlul sistemelor contabile si informationale si planificarea si managementul strategiilor si campaniilor de afaceri.
  • Masurati, anticipati si evitati abaterile sau crizele viitoare. Adica analizati atat strategiile, cat si deciziile trecutului, controlati-le pe cele care se duc la indeplinire si dezvoltati pe cele viitoare.
  • Coordoneaza comunicarea fluida cu managementul prin raportare si crearea de tablouri de bord clare.
  • Controleaza respectarea bugetului si calculeaza productivitatea si profitabilitatea companiei.
  • Intocmirea de rapoarte si indicatori cheie, conversia obiectivelor corporative in parametri masurabili pentru a cunoaste exact rezultatele obtinute.
  • Implementati un program de raportare manageriala si raportare catre marci , sponsori, parteneri sau companii in colaborare.

Functiile controlorului financiar

  • Proiectati un plan de instrumente de control al managementului financiar in cadrul companiei, in acest fel va sprijini luarea corecta a deciziilor in sfera sa de aplicare.
  • Colaboreaza la intocmirea bugetelor anuale si a planului de afaceri al companiei din punct de vedere al controlului financiar, sprijinind lunar cu raportari si coordonarea auditurilor interne.
  • Directioneaza si coordoneaza munca lor cu controlorul de management, in acest fel vor detecta erorile si vor putea lucra impreuna pentru a le corecta.
  • Analizati posibilele decizii strategice ale companiei din punct de vedere financiar, in legatura cu noi produse, investitii sau optimizarea resurselor.
  • Cunoaste tendintele tehnologice, sociale si economice ale mediului de afaceri pentru a introduce diferite imbunatatiri, a localiza oportunitati sau posibile probleme in cadrul situatiei economice.
  • Coordonam bugetele cu obiectivele generale ale companiei, tinand cont de ecosistemul economic in care ne gasim.

Cum este profilul Controlorului

Fara indoiala, pregatirea pe care o cauta departamentele de resurse umane la un Controller sunt absolventi in Administrarea Afacerilor, Economie sau Stiinte Afacerilor. Dar pregatirea universitara fara un curs de specialitate, diplome postuniversitare sau un master in Finante ramane scurta, intrucat aceste programe pregatesc candidati cu o viziune mai actualizata asupra peisajului de afaceri pe care nu o gasesc la universitate, din cauza corsetului. programe.

Experienta in acest tip de profil este, de asemenea, importanta, cu un caracter senior intre 5-10 ani de experienta in sector si capacitatea de a vorbi fluent engleza va fi un punct foarte pozitiv in favoare. In ceea ce priveste remuneratia, aceasta variaza intre 50.000-65.000 de euro brut pe an.

Dar, in plus, recrutorii se uita la o serie de abilitati care sunt dobandite cu experienta, cum ar fi capacitatea critica de a sti ce informatii sau ce activitate este relevanta pentru companie si ce nu.

De asemenea, un bun controlor trebuie sa fie o persoana cu experienta in sector , cu relatii si contacte cu companii financiare, banci, asigurari… , stiind sa manevreze instrumentele de prelucrare a informatiilor si finantare (foi de calcul, baze de date, birotica) pentru a prezenta atat rapoartele cat si strategiile intr-un mod adecvat.

Si, in final, evidentiati importanta ca controlorul sa aiba bune abilitati de comunicare , deoarece trebuie sa ofere feedback consiliului de administratie, companiilor externe sau angajatilor departamentului lor. Din acest motiv, este esential ca acestia sa stie sa comunice si sa conduca pentru a oferi tuturor partilor o viziune completa asupra organizatiei.

In ciuda aparitiei acestui profil profesional in companiile mari, unele companii mici si mijlocii inca se indoiesc cum sa-l implementeze in organizatia lor, evaluand daca este mai bine sa angajeze un Controller cu norma intreaga in cadrul personalului sau sa aiba un profesionist sau un departament. extern pentru a prelua functiile atunci cand este necesar.

Exista opinii in favoarea ca acestia sa faca parte din forta de munca, avand in vedere ca trebuie sa colecteze informatii corporative, care sunt adesea confidentiale, sa le ordoneze si sa le analizeze. Totusi, un alt punct de vedere sustine ca ar fi potrivit ca persoana care analizeaza toate informatiile financiare sa fie impartiala, astfel incat sa poata face acest lucru dintr-o perspectiva obiectiva.

In orice caz, datele arata ca angajarea controlorilor de management si finante este esentiala pentru evitarea riscurilor, analiza oportunitatilor si corectarea erorilor din cadrul situatiei economice a companiei si, in acelasi timp, acestea devin un avantaj competitiv in cadrul pietei de afaceri.