Citirea cartilor, indiferent daca sunt fictiune sau non-fictiune, este o distractie grozava, care este atat distractiva, cat si informativa. Cu toate acestea, analiza cartilor va poate ajuta sa obtineti si mai mult din cartile pe care le-ati citit, atat pentru distractie, cat si in scopuri academice. Sa stii cum sa analizezi o carte schimba modul in care interpretezi si intelegi cartile si poate chiar ceea ce inseamna pentru tine. Odata ce stii cum sa descompui intriga, structura, limbajul si argumentul unei lucrari, in timp ce critici perspectiva unui autor, analiza cartilor este o briza.

Cititi lucrarea incet si acordati o atentie deosebita detaliilor

Pentru a analiza o carte in legatura cu mesajele si ideile sale subtile, va trebui sa acordati cartii atentia dvs. nedivizata. Luati-va timp in timp ce cititi si acordati atentie tuturor detaliilor pe care autorul alege sa le includa in text.

Amintiti-va cand cititi ca toate micile detalii din carte au fost alese in mod deliberat de catre autor si, prin urmare, ar putea fi semnificative intr-un mod nevazut. De exemplu, daca un autor descrie rochia unei fete tinere drept ,,galbena ca soarele”, intreaba-te de ce autorul a ales culoarea galbena (simbol al optimismului) sau ce inseamna pentru rochia ei sa fie comparata cu soarele.

Anumite sectiuni ale oricarei carti ar trebui citite cu o atentie deosebita. Inceputul si sfarsitul, de exemplu, sunt un loc bun pentru a gasi sens si simbolism intr-un text. Cititi-le cu putin mai multa atentie.

Daca aveti probleme cu citirea lenta sau ramaneti concentrat, incercati sa pastrati in minte obiectivul specific pentru lectura in loc sa cititi ,,fara minte”. De exemplu, daca incercati sa analizati o opera de fictiune pentru simbolism, retineti acest lucru in timp ce cititi si va va ajuta sa introduceti detaliile relevante (de exemplu, alegerea numelui autorului pentru personajele lor).

Ia notite in timp ce citesti

Acest lucru nu numai ca va va ajuta sa observati orice detalii care par a fi semnificative, dar va va permite, de asemenea, sa va notati gandurile pe masura ce le cititi si sa le mentineti organizate. Includeti numerele de pagina si numerele de capitol in note.

Noteaza orice crezi ca ar putea fi deosebit de important, chiar daca nu esti sigur. Va veti bucura ca ati tinut o evidenta convenabila a detaliilor potential semnificative atunci cand vine timpul sa scrieti despre analiza dvs.

In notite, citati direct din carte atunci cand credeti ca formularea specifica a textului este importanta. In caz contrar, nu ezitati sa parafrazati textul atunci cand luati nota de evenimente sau teme.

Daca puteti, investiti intr-o copie personala a textului. Acest lucru va permite sa evidentiati, sa subliniati si sa faceti note in marja pasajelor semnificative pe masura ce mergeti.

Studiati contextul in care autorul a scris cartea

Lucrarea ar putea fi un comentariu la evenimentele care se petrec in viata autorului sau sa reflecte partinirile detinute de oamenii din societatea autorului. Cunoasterea contextului cartii va poate ajuta, de asemenea, sa determinati care a fost scopul autorului in scrierea ei.

Cand cercetati contextul in care a fost scrisa o carte, luati in considerare perioada de timp, locatia (tara, statul, orasul etc.), sistemul politic si biografia autorului. De exemplu, un expat rus care scria in anii 1940 despre o dictatura poate face o declaratie asupra Uniunii Sovietice sau a lui Iosif Stalin.

Cautati in alte carti ale aceluiasi autor si vedeti cum se compara cartea pe care o cititi cu acestea in ceea ce priveste povestea, subiectul, temele si alte detalii. De exemplu, multe dintre romanele lui Philip K. Dick s-au concentrat asupra naturii realitatii si a intrebarilor legate de identitate.

Incercati sa incepeti de pe un site precum Wikipedia. Desi nu este o sursa academica, aceasta ofera adesea o imagine de ansamblu asupra subiectului si poate face legatura cu alte surse sau chiar cu alte lucrari ale autorului.

Stabiliti punctele esentiale ale complotului povestii

Intriga unui roman este de obicei organizata in jurul unui anumit tipar care include o problema, un punct culminant si o rezolutie. Identificati unde apar aceste puncte in poveste pentru a intelege mai bine ce mesaj incearca sa transmita autorul.

De exemplu, daca personajele dintr-un roman sunt capabile sa rezolve o problema numai lucrand impreuna, autorul poate face o declaratie cu privire la importanta colaborarii.

Stabiliti setarea cartii si modul in care aceasta contribuie la poveste

Desi decorul unui roman poate parea un fundal, este adesea la fel de important pentru poveste ca unele dintre personaje. Luati in considerare modul in care decorul povestii va influenteaza reactia la aceasta sau va ajuta sa transmiteti tema povestii.

Setarile pot fi simbolice. Reflecta asupra personajelor intr-un anumit moment al calatoriei lor si / sau prefigureaza anumite elemente cheie ale complotului.

De exemplu, intrebati-va daca o poveste care are loc intr-o cabina izolata in timpul iernii ar fi semnificativ diferita daca ar avea loc intr-un apartament dintr-un oras mare. Daca da, ganditi-va de ce un alt cadru schimba sensul povestii.

Examinati actiunile, motivatiile si convingerile personajelor

Cartile au de obicei un personaj principal (protagonistul), un ticalos (antagonistul) si un sortiment de personaje secundare. In timp ce cititi, ganditi-va de ce personajele fac ceea ce fac si ce spune acest lucru despre ele si despre convingerile lor.

De asemenea, ar trebui sa va ganditi de ce autorul ar face ca personajele lor sa faca lucrurile pe care le fac si ce punct incearca sa spuna.

De exemplu, daca un om sfant comite o crima, intreaba-te de ce personajul si-ar trada convingerile sau de ce autorul ar cauta sa infatiseze un om sfant in acest fel.

Luati in considerare modul in care stilul de scriere al autorului afecteaza povestea cartii

Desi stilul de scriere al unui autor poate fi rezultatul preferintei personale, ar putea fi si o alegere stilistica intentionata de a influenta reactia cititorului la poveste. Acordati atentie stilului autorului si intrebati-va daca acesta influenteaza sensul povestii.

Stilul de scriere include alegerea autorului de vocabular, structura propozitiei, ton, imagini, simbolism si sentimentul general al povestii.

De exemplu, un autor poate cauta sa ofere un ton mai plin de umor folosind propozitii scurte, agitate si cuvinte fara sens.