Cubismul ca miscare de arta a aparut la Paris intre 1907 si 1908. Este o creatie colaborativa a unor artisti precum Pablo Picasso si Georges Braque si este clasificata dupa aspectul sau avangardist.

Cubismul ca miscare de arta a aparut la Paris intre 1907 si 1908. Este o creatie colaborativa a unor artisti precum Pablo Picasso si Georges Braque si este clasificata dupa aspectul sau avangardist.

Cubismul a devenit unul dintre cele mai influente stiluri de arta din secolul al XX-lea.

Aici, exploram tot ce trebuie sa stiti despre cubism pentru toata lumea, de la fanatici ai artei la galeristi casual. Cititi mai departe.

Influente care duc la cubism

Paul Cezanne, pictorul francez postimpresionist este cel mai important precursor al cubismului din multe puncte de vedere. In 1906, el a explicat ca fiecare obiect vizual ar putea fi trasabil la forme geometrice. Intrucat ideea principala a cubismului este descompunerea subiectelor realiste in forme geometrice pentru a le oferi perspectiva si impresii distincte, aceasta afirmatie este vazuta ca un precursor major al cubismului.

Industrializarea in curs de desfasurare la inceputul secolului al XX- lea a fost un alt factor principal care a condus la miscarea de arta cubista. Pablo Picasso a inteles foarte devreme ca pictura trebuie reinventata daca dorea sa supravietuiasca printre fotografia si videografia viitorului.

Inceputurile cubismului

Ca reactie progresiva la pictura lui Henri Matisse Le bonheur de vivre , Pablo Picasso a pictat Les Demoiselles d’Avignon ( Tinerele doamne de la Avignon ) in 1907. Pictura sa este considerata proto-cubista si reprezinta una dintre primele lucrari ale miscarii cubiste. Marea pictura in ulei prezinta cinci prostituate nud, echipate cu trasaturi masculine si elemente de masti africane, in timp ce corpurile feminine se bazeaza pe forme geometrice.  Les Demoiselles d’Avignon este una dintre cele mai importante lucrari din perioada africana a lui Picasso si ilustreaza elemente ale cubismului: culori deschise, o pauza de Chiascuro clasic, precum si perspective diferite ale aceluiasi subiect, toate intr-o singura pictura.

In acelasi an, Pablo Picasso l-a intalnit pe pictorul si sculptorul francez George Braque. Braque a facut deja parte din miscarea fauvista cu picturile sale policromate de peisaje stilizate si peisaje marine. Cubismul poate fi vazut pentru prima data in pictura lui Braque Viaduct la L’Estaque din 1908.

Fapt amuzant: Impresionismul a fost inventat si de un critic de arta

Pe langa Braque si Picasso, Juan Gris a fost, de asemenea, un reprezentant important al cubismului, precum si Fernand Leger, Marcel Duchamp si Robert Delaunay, care se aflau in fruntea orfismului (o ramura a cubismului).

Cu toate acestea, in timp ce Gris a fost un teoretician care a dorit intotdeauna sa dezvolte un sistem rational pentru cubism, Picasso a respins intotdeauna o abordare teoretica a cubismului. Indiferent, toate fac parte din miscare si au adus o nota personala cubismului si istoriei sale. Cu realism, artistii ar picta scene asa cum aratau de fapt, cu o singura perspectiva si dintr-un singur punct de vedere. Cubismul a abandonat acea tehnica traditionala pentru subiecte si obiecte aplatizate, geometrice.

Plasarea elementelor intr-o forma multidimensionala ar capta perspective multiple din unghiuri diferite. Scopul a fost de a prezenta viata interioara a subiectilor si obiectelor fata de a reprezenta lucrurile asa cum le vad ochii nostri.

Cubismul estetic vs cubismul sintetic

In primii ani ai cubismului, Picasso si Braque au dezvoltat o forma estetica a cubismului. In 1912, insa, miscarea artistica si modul de pictura s-au schimbat, dand nastere cubismului sintetic. Astazi, cubismul estetic si sintetic este vazut ca cele doua subseturi principale ale cubismului.

Cubismul estetic

Prima faza oficiala a cubismului a durat intre 1908 si 1912 si se caracterizeaza in principal prin utilizarea culorilor deschise si prin afisarea unui subiect din perspective multiple. In aceasta faza, s-a nascut o noua intelegere a picturii luminii, iar separarea clasica a picturii in prim-plan, teren de mijloc si fundal a fost lasata in urma. Acest concept numit ,,simultaneitate” a devenit unul dintre cele mai importante elemente de arta din aceasta perioada care a devenit cunoscut sub numele de Cubism estetic. A fost si inceputul carierei lui Juan Gris ca cubist faimos.

Cubism sintetic

Intre 1912 si 1914, cubismul estetic s-a transformat in cubism sintetic. In aceasta perioada, Picasso, Braque si Gris au folosit din ce in ce mai mult culori vii in picturile lor, simplificandu-si compozitiile.

De asemenea, pentru prima data, parti din reviste si ziare au fost integrate in tablouri. Pe scurt, arta colajului s-a nascut ca parte a cubismului sintetic. Opera lui Braque Fruit Dish and Glass este probabil primul cole de hartie.