O iubeste toata lumea, la fel cum iubesc spiritul ei fericit si muzica ei speciala, o combinatie de cantece traditionale cubaneze cu jazz american si cu armonii simfonice.

Sectiunea de corzi a orchestrei Teatrului National de Opereta, plus opt muzicieni din America Latina isi fac intrarea pe scena, pregatind aparitia solistei. Imbracata intr-o tunica sclipitoare, cu o rochie neagra de catifea lunga pe dedesubt si cu papuci aurii, Omara Portuondo paseste incet, cu grija. Are 76 de ani si sufera de artrita. Publicul aplauda cu respect, pentru ca in fata lor se afla o legenda. O jumatate de ora mai tarziu, la Sala Palatului este cu totul alt decor.

Omara s-a facut, nu stiu cum, foarte frumoasa si foarte tanara, danseaza conga cu pianistul, ii trimite bezele dirijorului. Publicul danseaza prin sala, aplauda si ii striga Omara, te quiero!.

Noi suntem mai fericiti ca alti oameni

De dimineata, la conferinta de presa, flirtand irezistibil cu ziaristii, Omara Portuondo a spus ca lucrul cel mai important in viata este viata insasi. Sa deschizi ochii dimineata si sa poti vedea cu ochii tai si negru, si alb; sa remarci imediat dintr-o multime chipul pe care il iubesti; sa te poti bucura, pur si simplu, de o zi cu soare. In Cuba, oamenii sunt fericiti, fara sa aiba de toate. Poate ca soarele si palmierii sunt de vina, nu stiu, dar noi suntem mai fericiti ca alti oameni. Si a tinut sa precizeze ca, fiind inca o femeie tanara, s-a hotarat ca nu-i mai trebuie relatii serioase.

Pe scena, Omara canta, singura, ultima melodie, in amintirea lui Ibrahim Ferrer, cel cu care a cantat in proiectul Buena Vista Social Club. Vocea profunda a femeii care sufera dupa prietenul ei ne tine prizonieri, nemiscati, cu lacrimi in ochi. Si ea plange, apoi ne spune Noapte buna si pleaca incetisor, pasind cu grija, in intunericul pe care il lasa in urma ei.

Cine este Omara Portuondo

Nascuta in Cuba in 1930, Omara Portuondo canta de cand se stie. A debutat alaturi de sora ei, la 15 ani, intr-un grup numit Los Loquibambia, cantand un amestec de bossa nova cu jazz american. Stilul lor a primit numele de feeling sau filin, cum se scrie in spaniola. In Cuba, este tratata ca o regina. Cu toate astea, ca si Ibrahim Ferrer, a trebuit sa astepte pana la albumul Buena Vista Social Club ca sa se bucure de recunoasterea internationala. Este celebra pentru Veinte Aos, in duet cu Compay Segundo, si pentru Silencio, interpretat impreuna cu Ibrahim Ferrer.