Criza economica se simte la orice nivel, iar asta se poate vedea si pe  piata bancara. Indicii bursieri se dau peste cap in fiecare saptamana,  nesiguranta si riscurile ii fac pe oameni sa nu mai aiba atat de multa incredere in investitiile la banca.

Recesiunea s-a facut simtita si in acest domeniu, iar bancile din intreaga Europa au trecut la disponibilizari.  Peste 40 000 de oameni vor trebui sa isi gaseasca un alt loc de munca, pana la sfarsitul anului 2013, data finala la care este fixat programului de reducere a personalului.

Cele mai multe persoane date afara din sistemul bancar fac parte din consortiul britanic HSBC, cel care vrea si-a facut un plan prin care doreste sa renunte la 10 % dintre angajati. La un numar total de 300 000 de oameni care lucreaza pentru HSBC, asta inseamna ca se va dispune concedierea a mai bine de 30 000 dintre ei. De asemenea concernul britanic va vinde si 195 de sucursale din intreaga Anglie.

Tot in aceeasi nota de concedieri se  incadreaza si alte banci din Europa,  mai ales cele din Elvetia. Credit Suisse si UBS vor renunta impreuna la aproape 6000 de angajati pana la sfarsitul lui 2013. Aceste disponibilizari masive de personal se inscriu in politica de reducere a cheltuielilor. Conducatorii bancilor au realizat ca pe langa neproductivitatea multora dintre angajati, companiile pierd sume enorme in fiecare an pentru diferite cheltuieli ridicate.

Astfel, bancherii vor trebui sa renunte la calatoriile scumpe cu avionul la business class si sa se multumeasca cu cele economice sau low-cost. Planul complet de economisire a fondurilor mai include renuntarea la printarea unor documente de importanta minora in varianta color, dar si petrecerile de Craciun si sfarsit de an, dar si la abonamentele la presa de profil. 

Cum aceste actiuni initiate de englezi si elvetieni vor avea ecou in intreaga Europa, este de asteptat ca toate companiile bancare de pe batranul continent sa inceapa si ele un program masiv de reducere a costurilor. Ramane de vazut cati oameni vor fi concediati in Romania, dupa ce in 2008, BCR a redus numarul angajatilor cu peste 2400, iar ING a renuntat la 7000 de oameni in Europa in 2009, dintre care 800 au fost din tara noastra.