PNL saluta semnarea acordului pentru scutul antiracheta, dar critica lipsa de transparenta a vizitei din SUA

Vizita presedintelui Traian Basescu la Washington nu a scapat netaxata de adversarii politici. Dupa ce presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca o vizita de lucru a unui sef de stat ar fi trebuit sa primeasca o atentie mai mare, acuzand si misterul care roieste in jurul documentelor semnate, liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat si el care este pozitia partidului pe care il conduce.

Intrevederea dintre presedintele Traian Basescu si omologul sau, Barack Obama, s-a concretizat prin semnarea unui acord extrem de important in materie de securitate. In acest sens, Crin Antonescu a mentionat ca partidul sau saluta semnarea acestui acord de amplasare a scutului antiracheta pe teritoriul tarii noastre, precum si adoptarea declaratiei privind Parteneriatul Strategic cu SUA.

In acelasi timp insa, presedintele PNL dezaproba “secretomania fara precedent” care s-a conturat in jurul acestei vizite, fiind de parere ca opinia publica ar fi trebuit sa fie informata asupra acestui eveniment si ca toate informatiile cu privire la acest proiect si implicatiile sale ar fi trebuit sa fie facute publice. Crin Antonescu a subliniat si faptul ca puterea si opozitia nu au purtat nicio discutie pe aceasta tema de interes national, cerandu-i presedintelui o discutie inainte ca documentul sa fie ratificat de Parlament.

Lipsa de transparenta este cu siguranta un lucru cu care poporul roman s-a obisnuit, insa atunci cand este dezbatut un subiect care vizeaza siguranta tarii si a cetatenilor Romaniei, este esentiala transmiterea tuturor informatiilor cu privire la proiectul in cauza. Anuntarea vizitei fara a fi precizate macar cateva detalii despre scopul precis al acesteia si faptul ca nici macar nu figura o astfel de intrevedere in programul presedintelui american naste un sentiment puternic de frustrare in randul romanilor.

Romania este un partener strategic extrem de important pentru planurile din Europa ale SUA. La urma urmei, noi vom fi cei care vom suporta amplasarea scutului la Deveselu. Si-atunci, de ce atata mister in jurul unei probleme de interes national?