Politicienii comunitatii maghiare fac eforturi sa stranga randurile in contextul alegerilor prezidentiale din acest an. Incurajati de mobilizarea exceptionala a votantilor maghiari la scrutinul europarlamentar de la inceputul acestei luni, reprezentantii UDMR si CNMT au decis convocarea in septembrie a unei adunari generale in secuime cu toti alesii locali maghiari, in cadrul careia se va adopta o proclamatie privind autonomia Tinutului Secuiesc.

Masura, menita sa ofere vizibilitate viitorului candidat prezidential al UDMR, ar putea servi si la apropierea unor organizatii mai radicale precum Partidul Civic Maghiar si Consiliul National al Secuilor, a caror colaborare este dorita de liderul CNMT, episcopul Laszlo Tokes, dar este privita cu destule rezerve de omologul sau udemerist, Marko Bela.

Curtarea PCM si CNS, o strategie cu doua taisuri pentru UDMR

Presedintele CNMT, Laszlo Tokes a anuntat joi organizarea la inceputul toamnei a unei mari adunari a secuimii, la care vor participa consilieri locali si judeteni, viceprimari si primari ai UDMR, ai Partidului Civic Maghiar si independenti.

“Adunarea a fost planuita in timpul campaniei electorale, dar am amanat-o pentru 5 septembrie. La adunare speram sa vina toti reprezentantii locali ai administratiilor locale, alesi ai UDMR, circa doua mii de persoane si ai PCM, cam 500. Speram ca la aceasta adunare se va proclama in unitate privind autonomia Tinutului Secuiesc, se va pronunta in mod unit in privinta autonomiei Tinutului Secuiesc”, a spus Tokes.

Mai mult, Partidul Civic Maghiar (PCM) si Consiliul National Secuiesc (CNS) ar putea fi convinse sa participe, in perioada urmatoare, la lucrarile Forumului de Coordonare al Maghiarilor din Transilvania, din care fac parte in prezent doar UDMR si CNMT.

“Speram ca vom reusi sa realizam nu o victorie unul asupra celuilalt, ci sa castigam si sa fie un castig de cauza si pentru cei care au ramas in afara solidaritatii maghiare. In perioada urmatoare speram sa ii castigam pentru cauza solidaritatii maghiare pe reprezentantii CNS si PCM si sa participe si reprezentantii lor la lucrarile Formului de Coordonare al Maghiarilor din Transilvania”, a spus Tokes, la finalul unei sedinte desfasurate la Prezidiul Executiv al UDMR din Cluj-Napoca, alaturi de liderul Uniunii, Marko Bela.

Unii lideri ai UDMR se tem insa ca marea concordie dorita de Tokes la nivelul comunitatii maghiare ar putea radicaliza prea tare discursul politic al acestei etnii. Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, dorinta lui Tokes de cooptare a PCM si CNS in randurile Forumului de Coordonare al Maghiarilor din Transilvania nu este privita cu ochi buni de udemeristii mai moderati. ” Ar intari pozitia lui Tokes in detrimentul nostru. Are ambitii de a deveni candidat la prezidentiale” ne-au explicat sursele citate.

Tokes nu se grabeste cu sustinerea pentru candidatul prezidential al Uniunii

De altfel, solidaritatea UDMR-CNMT da semne de mici fisuri. Liderul UDMR, Marko Bela a lasat astazi sa se inteleaga ca ar dori ca CNMT sa sustina candidatul Uniunii la alegerile prezidentiale.

Tokes nu s-a grabit insa sa-si manifeste deschis entuziasmul pentru un astfel de scenariu, afirmand ca mai intai va analiza problema in cadrul organizatiei pe care o conduce pornind de la prevederile intelegerii semnate cu UDMR, sub titlul de Solidaritatea Maghiara.

“Se pune intrebarea daca prezidentialele apartin colaborarii in cadrul solidaritatii maghiare, dar in aceasta privinta inca nu am convenit. Discutam in CNMT dupa sedinta Consiliului Reprezentantilor UDMR”, a afirmat Tokes.

Potrivit acelorasi surse, Marko Bela ar avea insa nevoie de sprijinul deschis al episcopului reformat pentru a impune si legitima in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali de sambata aceasta propria sa propunere de candidat prezidential al comunitatii maghiare. O plasare a episcopului reformat sub steagul viitorului candidatul prezidential al Uniunii ar oferi acestuia atat voturile maghiarilor care nu se regasesc reprezentati politic de UDMR si chiar al unor romani, cunoscut fiind faptul ca Tokes a reusit sa obtina mii de voturi si din partea populatiei majoritare.