Reorganizarea ANAF  si imbunatatirea relatiei contribuabil-administratia financiara vor avea ca efect cresterea cu “cateva procente” a veniturilor bugetare pe termen mediu, a declarat ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

 

Potrivit bugetului pentru acest an, veniturile ar urma sa se plasesze la 33,7% din PIB

“Impreuna cu Banca Mondiala am demarat un studiu pentru asigurarea cresterii veniturilor bugetare si a gradului de colectare pe termen mediu. Lucram pe doua planuri, respectiv reorganizarea ANAF la nivel national si imbunatattirea relatiei contribuabil-admnistratia fiscala. Chiar daca va fi un efect de termen mediu, acesta va fi vizibil. Sunt ferm convins ca aplicarea masurilor pe care Banca Mondiala le va propune vor avea ca efect cresterea cu cateva procente a veniturilor la buget”, a spus Dragoi.

Reorganizarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) va fi una dintre principalele conditionalitati ale acordului de imprumut de tip preventiv in valoare de un miliard de euro pe care Romania il va semna in vara cu institutia internationala.

“Se pun pe hartie minusurile pe care le ai, ce poti sa faci si toate se analizeaza la final. In perioada 2012-2015 se va finaliza partea de simplificare de proceduri si crestere a calitatii serviciilor (…) La nivel de control urmarim implementarea unor aplicatii moderne care sa indice pe baza unor criterii sectoarele si companiile cu risc fiscal, pe care comisarii vor fi obligati sa le controleze”, a afirmat Dragoi.

Astfel, prin informatizarea completa si trecerea la o baza de date centralizata, va fi permisa nu doar modalitatea de declarare si plata a datoriilor catre autoritatile centrale si locale, dar se va elimina si o buna parte din subiectivismul din cadrul actului de control.

La finalul programului vor exista standarde de calitate privind relatia contribuabil-fisc si asistenta contribuabilului, dar si o crestere a platilor de taxe prin sistemul electronic.

In structura ANAF, pe langa aparatul prorpiu, functioneaza 42 de directii judetene ale finantelor publice si circa 220 de administratii ale finantelor publice municipale, orasenesti, comunale si ale sectoarelor din Bucuresti. Tot sub coordonarea ANAF activeaza Garda Financiara si Administratia Nationala a Vamilor.