Odata cu plecarea definitiva a fortelor straine finalizata si aeroportul din Kabul inchis, zeci de mii de oameni incearca in prezent sa evadeze din noul regim taliban prin granitele terestre ale Afganistanului. Cu toate acestea, nu le va fi usor sa paraseasca Afganistanul, deoarece tarile vecine si-au sigilat granitele, in ciuda apelului Natiunilor Unite. Intre timp, la trei saptamani de la sosirea lor triumfala in capitala afgana, fundamentalistii inca nu au putut anunta componenta noului guvern.

Una dintre tarile vecine, Pakistanul, a decis ieri sa inchida unul dintre ultimele puncte de trecere a frontierei pe care le-a tinut deschis cu Afganistanul (ambele tari impartasesc mai mult de 2.500 de kilometri de impartire a teritoriului). Consecinta imediata a deciziei de la Islamabad a fost fuziunea oamenilor care au avut loc la Pasul Chaman, a doua granita comerciala dintre Afganistan si Pakistan. Intr-una dintre ele, cel putin o persoana a murit joia aceasta, potrivit CNN. Din Islamabad se asigura ca nu este in masura sa admita mai multi refugiati; Aproximativ trei milioane de afgani, care au sosit de pe vremea invaziei sovietice, traiesc in Pakistan. Mii de oameni continua sa astepte de-a lungul granitei pakistaneze pentru a putea fugi de pamantul afgan.

La randul ei, Turcia isi intareste granitele cu Iranul pentru a bloca un exod afgan din Iran, care, la randul sau, isi pastreaza granitele sigilate, recunoscand in acelasi timp ca cateva mii de oameni intra pe teritoriul sau din Afganistan in fiecare zi. Potrivit datelor Natiunilor Unite -care denunta „catastrofa umanitara” si insista ca tarile vecine ale Afganistanului sa-si deschida granitele si sa stabileasca spatii de primire-, peste jumatate de milion de afgani au fost nevoiti sa-si paraseasca casele fugind de violente si incercand sa paraseste tara. In ciuda temerilor europene cu privire la un exod masiv al populatiei din tara din Asia Centrala in urmatoarele luni, mai multe state membre ale UE s-au oferit deja sa gazduiasca mii de afgani aflati intr-o situatie deosebit de vulnerabila.

In timp ce fundamentalistii decid sa anunte componenta guvernului „incluziv” promis -pare limpede ca impreuna cu cabinetul va exista un consiliu de guvernare si un lider suprem deasupra ambelor-, noul regim incepe sa-si etaleze noua identitate si simboluri. Pare clar ca steagul alb cu profesiunea de credinta musulmana imprimata in negru va fi steagul emiratului islamic, care a fost produs in masa in ultimele ore. In ciuda unei panorame economice si sociale critice, viata incearca sa-si croiasca drum in Kabul in ultimele ore. O noua normalitate se impune treptat.

Manifestatie de femei la Herat

In orasul Herat, in vestul tarii, un grup de femei afgane a demonstrat joi pentru a-si apara drepturile, inclusiv prezenta in noul guvern, in numaratoare inversa completa pana cand talibanii vor dezvalui in sfarsit structura noului stat. „Este de datoria noastra sa avem educatie, munca si securitate” sau „Nu ne este frica, suntem uniti” au fost cateva dintre sloganurile scandate de micul grup de femei – cincizeci – pe strazile orasului afgan de langa iranianul. frontiera.

Adevarul este ca cel de la Herat – protagonistii protestelor asigura ca ii vor duce in alte orase – este o expresie publica a nemultumirii care ar fi fost imposibila in cei cinci ani (1996-2001) in care talibanii au condus Afganistanul. inainte de a fi invins de fortele NATO. Una peste alta, pare clar pe baza declaratiilor facute de purtatorii de cuvant al talibanilor ca nu va exista nicio reprezentare feminina in conducerea de varf a statului.

Departe de Herat, in provincia Panshir, joi au avut loc din nou ciocniri armate in provincia Panshir, singura demarcatie teritoriala care nu se afla sub controlul talibanilor. Potrivit presei locale Tolo News, fundamentalistii sustin recuperarea zonei centrale a raionului Shutul printre alte pozitii ale rezistentei, despre care spun ca a pierdut 34 de combatanti. Ceva pe care fortele loiale lui Ahmad Massoud, fiul celebrului lord razboinic poreclit „Leul din Panshir”, neaga, afirmand, la randul lor, ca talibanii au suferit sute de victime in luptele mentionate mai sus. Razboiul cifrelor a fost declansat, in timp ce pariul initial de negociere pare sa fi fost abandonat de ambele parti.

Desi pentru moment puterile occidentale evita sa vorbeasca despre stabilirea de relatii diplomatice cu Afganistan – nu este cazul Rusiei, Chinei sau Qatarului, totul indica faptul ca regimul taliban va incepe sa deschida linii de comunicare cu mai multe state in saptamanile urmatoare. . In aceasta joi, autoritatile britanice l-au recunoscut.

„Realitatea este ca nu ii vom recunoaste pe talibani in viitorul apropiat, dar cred ca exista spatiu semnificativ pentru angajament si dialog”, a declarat secretarul de stat britanic Dominic Raab, intr-o vizita la Doha. Fostul lider taliban Sayed Muhammad Tayyab Agha a cerut ieri comunitatii internationale sa recunoasca noul regim si sa nu izoleze Afganistanul, care asteapta, intre nerabdator si ingrijorat, numele si faptele iminentei guvernari.