Stie toata lumea: Roma e un oras de ruine, biserici si piete baroce. Ghidurile mai vorbesc si despre Vatican, Fontana di Trevi, Columna lui Traian si despre inca alte doua, trei, poate zece mari atractii turistice. Mii de alte maruntisuri pot face, insa, o calatorie la Roma mult mai bogata.

Plimbarile fara un scop anume

Roma e mare si nu de ieri, de azi: de mii de ani! Intocmai ca romanii de atunci, o puteti lua pe langa Forurile Imperiale, pornind de langa Colosseum si Arcul lui Constantin, si sa urcati apoi dealul spre Palatul Imperial al lui Domitian. Priviti la Circus Maximus. O panorama uluitoare! Nu uitati nici de Via Appia Antica, la apusul soarelui! Roma e orasul motocicletelor, dar e mai frumos daca il parcurgi cu bicicleta! Cu 11 euro puteti inchiria una pentru o zi intreaga (aflati mai multe pe www.ecomoverent.com) si puteti sa o luati linistiti, din centru si pana la periferie, pe malul Tibrului.

Piete si piatete

Despre pietele mari nu cred ca are rost sa va povestesc, apar in toate ghidurile. Preferata mea e Piazza di Spagna. Piatetele au, in schimb, un parfum aparte: pe lista mea sunt Campo dei Fiori, in centru, langa Piazza Navona, de unde, pe o straduta stramta, puteti ajunge si in Piazza del Fico. Tot in zona aceea se afla si Piazza di Pasquino, unde va recomand sa mergeti ziua, ca sa cititi ce-l nemultumeste pe cetateanul roman. De cinci sute de ani, oamenii vin aici sa isi spuna oful in versuri sau proza, pe mici biletele numite pasquinade lipite pe soclul statuii din coltul pietei. Concepute in dialectul roman, micile tirade se indreapta impotriva Papei si a guvernantilor in general (ca si acum o jumatate de mileniu, cand au aparut).

Cafele, cafele si iar cafele.

Pont: daca o beti pentru doza zilnica de cofeina, mai bine o cereti la bar, in picioare. Un ristretto dispare in doua secunde pe gatlejul celui pasionat, asa ca nu are rost sa platiti dublu sau chiar triplu pentru asa ceva doar ca sa stati la masa. Mare grija: romanii beau cappuccino doar dimineata, nu cereti asa ceva dupa pranz sau, mai rau, seara. Nu zic ca nu ati fi serviti, dar la Roma ne purtam ca romanii, nu? Cereti langa cafea si un croissant. Sunt bune aragostinele cu crema de ciocolata, iar pentru noctambulii care ajung in zona Porta Pia, recomand din toata inima sorchettele. Traducerea e vulgara, placerea nu: un aluat pufos acoperit cu o glazura din ciocolata si frisca, sorchettele sunt renumite in randul studentilor care isi petrec noptile in cluburile din zona. E un adevarat obicei ca, inainte sa o ia spre casa, petrecaretul sa se indoape bine cu aceste specialitati de la Lambiase. O dovedesc zecile de masini parcate mai tot timpul in fata. Lambiase Antonio Laboratorio Pasticceria Via Cernaia 49 A

Roma – orasul ingerilor

Pe ziduri, pe un pod numai al lor (Ponte degli Angeli), in catedrale, peste tot, ce mai, stau fiintele inaripate care vegheaza asupra. E o adevarata provocare sa vezi cum au fost intruchipati de-a lungul veacurilor ingerii nostri pazitori.

Caravaggio fara stat la coada

E posibil. Intrati in biserica Saint-Louis des Francais, intre Pantheon si Piazza Navona. Trei lucrari ale pictorului Caravaggio, toate consacrate Sfantului Matei, pot fi admirate in capela cu acelasi nume. O alta Roma vi se arata in fata ochilor daca o priviti din EUR, cartierul ridicat de fascisti in anii ‘30. Putini turisti stiu despre el, dar, daca aveti timp, merita sa-l vizitati, ca sa stiti prin ce prisma vedeau arhitectii acelor vremuri cladirile antice. Daca ajungeti acolo, aveti ocazia sa vedeti Collosseumul in varianta patrata, cladirea Palatului civilizatiei italiene, mai exact.

La masa

Chelnerii din Roma sunt nepoliticosi, asa ca nu va speriati ca ar avea ceva cu dumneavoastra in special! Nu puteti pleca din Roma pana nu degustati vinuri italiene. Nu ocoliti vinotecile si, daca vreti ceva nu prea scump dar de calitate, opriti-va la Cul de Sac, in Piazza Pasquino la numarul 73, si stati cuminti pana se elibereaza o masa. O va umple apoi chelnerul cu orice bunatati v-ar trece prin cap sa cereti de pe meniu. Doamnelor le recomand, dupa masa, un Braccheto d’Acqui pentru ca e dulce, spumant si nu foarte alcoolic. In rest, meniul cuprinde vinuri din toate provinciile italiene, asa ca aveti de unde alege.