Incepand de marti, unii dintre liderii Americii Latine vor participa la Adunarea Generala a Natiunilor Unite, in care COVID si mediul vor marca agenda intalnirii fata in fata dupa un an de absenta din cauza pandemiei.

Pe parcursul acestei saptamani sunt planificate doua forumuri specifice pentru a analiza provocarile mediului – in aceasta zi de luni – si pregatirea pentru eventuale viitoare pandemii, miercuri.

Intr-o America Latina puternic lovita de pandemie, strigatul lansat de tarile din regiune la summitul Comunitatii Statelor Latino-Americane si Caraibe (CELAC), care a avut loc sambata in Mexic, nu lasa loc de indoiala.

“Sunt tari care inca nu au vaccinuri; a fost nedrept, abuziv (…). Fie ca asa ceva sa nu se mai intample niciodata in America Latina si Caraibe!”, a spus ministrul mexican de externe Marcelo Ebrard in evaluarea intalnirii. .

America Latina este regiunea cel mai in doliu din cauza pandemiei de coronavirus, cu 34% din cazuri si 28% din decese la nivel global, cand reprezinta 8,4% din populatia lumii.

La Organizatia Panamericana a Sanatatii (OPS), presedintii, ministrii filialei si alte autoritati ale regiunii dezbat de luni pana pe 24 provocarile cu care se confrunta Americile din cauza COVID.

Fara lideri regionali

Orfan de conducere regionala, potrivit politologului peruan cu sediul in Chile, Lucia Dammert, „este greu de stiut cum va fi revitalizata scena regionala”, pentru a face fata provocarilor.

Etapa post-Covid poate reprezenta acea „oportunitate” pentru probleme regionale „dar, in principal, va genera o oportunitate in relatii mai globale, in special cu tarile producatoare de vaccinuri precum China”, a prezis el.

Nici Brazilia, nici Mexic, cele doua mari puteri regionale, nici Argentina, nu si-au asumat vreo conducere regionala, atat de „necesara”, a deplans Dammert.

Presedintele brazilian Jair Bolsonaro, care a sosit duminica la New York, va fi primul care va vorbi marti la forumul multilateral.

Asa cum a anuntat recent, intentioneaza sa duca in fata Adunarii apararea cadrului temporar pentru demarcarea terenurilor indigene, aflat in prezent in studiu la Curtea Suprema Federala si insultat de ecologisti si lideri indigeni.

Chiar inainte de a-si prezenta discursul, presedintele brazilian a starnit deja controverse de cand a sosit la New York fara sa fi fost vaccinat impotriva COVID-19, asa cum este cerut de autoritatile locale si recomandat de Natiunile Unite, provocand indignarea primarului orasului, Bill de Blasius.

In intalnirea pe care a avut-o luni aceasta cu premierul britanic Boris Johnson, presedintele sud-american s-a laudat: „Inca nu am fost vaccinat”, a spus el intre rasete in timp ce interlocutorul sau recomanda vaccinul britanic AstraZeneca.

Dar primarul New York-ului, democratul de Blasio, nu i-a placut prea mult atitudinea lui Bolsonaro.

„Trebuie sa transmitem un mesaj tuturor liderilor lumii, inclusiv si in mod deosebit lui Bolsonaro, din Brazilia, ca cine vrea sa vina trebuie sa fie vaccinat”, pentru ca „ar trebui sa fim cu totii in siguranta impreuna”, a spus de Blasio reporterilor.

Pentru ca nu este vaccinat, cerinta pe care autoritatile locale o impun pentru a intra in restaurante si baruri, presedintele brazilian este obligat sa manance pe strada.

Bolsonaro a mancat o bucata de pizza duminica aceasta stand in mijlocul strazii cu membrii din anturajul sau, dupa cum s-a putut vedea intr-o fotografie distribuita de ministrul Secretariatului General al Presedintiei, Luiz Eduardo Ramos.

Luni, presedintele brazilian nu a ratat ocazia de a glumi prin Twitter, publicand un mesaj in care se vad mai multe emoticoane, printre care si o felie de pizza.

Pentru pranzul din a doua zi la New York, Bolsonaro a ales un restaurant brazilian central, unde i s-a improvizat un fel de cabina in aer liber, potrivit presei braziliene.

Dupa discursul sau, Bolsonaro va ramane sa-l asculte pe presedintele american Joe Biden, care il va urma pe podium, desi nu este planificata o intalnire intre cei doi.

De asemenea, pe agenda de marti sunt columbianul Ivan Duque si peruanul Pedro Castillo, care culmineaza primul sau turneu international la New York, care l-a dus anterior in Mexic si Washington.

Presedintele peruan se va intalni cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres; cu cea mai inalta autoritate a Bancii Mondiale (BM), David Malpass; si cu directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Kristalina Gueorguieva.

Lasso a fost primit si de CEO-ul Goldman Sachs, David M. Salomon, pentru o intalnire financiara, la care a participat cu ministrul de externe Mauricio Montalvo si ambasadorul la Washington, Ivonne Baki.

Presedintele Uruguayului, Luis Lacalle Pou —care a stralucit la summitul CELAC pentru criticile sale la adresa guvernelor din Cuba si Venezuela — a profitat de vizita sa la New York pentru a se intalni cu cativa oameni de afaceri americani in cautare de investitii. El a avut, de asemenea, o intalnire cu trimisul special al Statelor Unite pentru schimbari climatice, John Kerry.

De asemenea, ONU a spus ca la Adunare vor fi prezenti presedintii Costa Rica, Carlos Alvarado; si din Argentina, Alberto Fernandez, desi prezenta acestuia din urma era in aer din cauza crizei politice profunde cu care se confrunta in tara sa.

Presedintele El Salvador, Nayib Bukele, si-a anulat, intre timp, prezenta si va trimite un mesaj inregistrat.

De asemenea, a fost anuntata prezenta cubanezului Miguel Diaz-Canel si venezueleanului Nicolas Maduro.

Maduro a participat la CELAC din capitala mexicana intr-un mod surprinzator, dupa un an fara sa paraseasca Venezuela. Dar va indrazni el sa vina la New York dupa ce Washington a oferit o recompensa de 15 milioane de dolari pentru capturarea sa in martie anul trecut, sub acuzatia de terorism si trafic de droguri?

Cel care va lipsi va fi presedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, care va fi reprezentat de ministrul sau de externe Marcelo Ebrard. Nici nicaraguanul Daniel Ortega nu va veni.