Statele Unite au la randul lor un Fernando Simon, chiar mai experimentat. Numele lui este Anthony Fauci, are 79 de ani, este medic expert in imunologie si a jucat un rol cheie in lupta impotriva SIDA. Din 1984 este directorul Institutului National de Alergie si Boli Infectioase, iar acum este unul dintre membrii cabinetului de criza al coronavirusului de la Casa Alba. El a lucrat atat cu administratia republicana, cat si cu cea democrata si a fost laudat de politicieni din ambele partide.

Foarte curand a devenit vocea cea mai autorizata in aparitiile membrilor Administratiei in Congres si in fata presei. Donald Trump a ajuns pana acolo incat a spus ca a devenit „o vedeta de televiziune”. Nu infrumuseteaza niciodata realitatea si ofera cel mai concis si clar raspuns la intrebari complexe. El nu a promis niciodata ca un vaccin impotriva coronavirusului va veni foarte curand. Este o doza permanenta de realitate intr-o tara in care unii politicieni continua sa nege dovezile, precum un senator republican care a spus ca mii de oameni mor in accidente de circulatie si asta nu paralizeaza economia.

Fauci nu a mai aparut saptamana aceasta de doua zile la rand la briefing-urile zilnice de la Casa Alba despre coronavirus, dar s-a intors vineri pe estrada. La scurt timp s-a remarcat afirmand ca astazi nu este convenabil sa se foloseasca clorochina, un medicament pentru malarie, ca tratament impotriva coronavirusului daca nu se fac mai intai testele necesare pentru a confirma ca este utila si ca nu este contraproductiva. Cu o zi inainte, Trump fusese increzator ca clorochina poate fi folosita.

Aceste citate informative sunt monopolizate de Trump si de luptele sale dialectice obisnuite cu jurnalistii. Presedintele Statelor Unite nu inceteaza sa numeasca coronavirusul „virus chinezesc” cu intentia de a raspunde criticilor aduse guvernului SUA pentru raspunsul sau tardiv si complezent la boala, nici macar atunci cand reporterii ii spun ca aceasta denominatie provoaca atacuri asupra asiaticii americani.

Dupa ce Trump s-a certat joi cu reporterii despre aceasta expresie, a folosit-o vineri in primul minut al discursului sau.

„Esti un jurnalist oribil”

Nu vrei sa auzi vesti proaste sau previziuni pesimiste. „Ce le-ai spune americanilor care sunt speriati?” l-a intrebat un reporter NBC. „As spune ca esti un jurnalist oribil. Asta i-as spune”, a raspuns el. Cred ca este o intrebare urata. Poporul american vrea raspunsuri si speranta, iar tu esti senzational.”

In ultimele zile, Trump a luat o intorsatura in discursul sau si nu mai ascunde complet gravitatea amenintarii. Cheia schimbarii sale, ca in cazul lui Boris Johnson din Regatul Unit, a fost un studiu al epidemiologilor de la Imperial College London, a carui proiectie indica faptul ca, daca nu se iau masuri drastice in SUA, pot muri pana la 2,2 persoane. milioane de oameni.

Totusi, Trump a insistat saptamani intregi ca problema nu este foarte grava in tara, ca infectiile vor scadea in curand la zero si ca guvernul detine controlul asupra situatiei.

Aceasta este o cronologie a unora dintre frazele sale in aceasta criza.

22 ianuarie. „Totul va fi bine. Avem totul sub control.”

24 ianuarie. “Totul va merge bine.”

30 ianuarie. „Credem ca avem totul sub control”.

2 februarie. „Practic am terminat cu sosirea (calatorilor) din China.”

7 februarie. „Cand vremea se incinge, sa speram ca virusul va slabi si in sfarsit va disparea” (zile mai tarziu, a pus chiar si o data: „In aprilie, se presupune ca va muri in caldura”)

14 februarie. „Suntem intr-o forma buna”.

19 februarie. „Cred ca totul va fi bine”.

24 februarie. „Coronavirusul este foarte controlat in Statele Unite.” „Mi se pare ca bursa incepe sa arate bine”.

25 februarie. „Puteti intreba despre coronavirus, care este perfect sub control in tara noastra. Sunt cativa oameni care o au.” „Suntem foarte aproape de a obtine un vaccin.”

26 februarie. „Datorita a tot ceea ce am facut, riscul pentru poporul american ramane foarte scazut”. „Cele 15 cazuri (de infectii) care exista acum vor scadea in cateva zile pana la aproape zero.” „Foarte curand vor fi cinci persoane si ar putea fi una sau doua intr-un timp foarte scurt.”

28 februarie. „Va disparea (din cauza coronavirusului). Intr-o zi, va fi ca un miracol si va disparea”.

2 martie. „Cred ca vom avea un vaccin relativ curand.”

10 martie. “Va disparea. Pastrati-va calmul. Va disparea. Se vor intampla o multime de lucruri bune. Consumatorul este pregatit. Consumatorul este foarte puternic in aceasta tara din cauza a ceea ce am facut cu reducerile de taxe, cu reducerea standardelor de reglementare. Consumatorul nu a fost niciodata intr-o pozitie mai buna decat acum.”

11 martie. „Cred ca trecem fara probleme.”

12 Martie. „Va disparea (…) datorita a ceea ce am facut si a ceea ce a facut Administratia cu China. Avem doar 32 de decedati.

15 martie. „Este un virus foarte contagios. Este incredibil. Dar este ceva asupra caruia avem foarte mult control.” „Nu, nu imi asum nicio responsabilitate (cand un jurnalist i-a spus ca Fauci a spus ca nu toata lumea poate sustine testul, cand Trump a spus ca poate si ca a fost un „esec”).

16 martie. „Daca va referiti la virus, nu, nu este sub control in nicio tara din lume.”

17 martie. „Intotdeauna am stiut ca aceasta este o adevarata pandemie. Am crezut ca este o pandemie cu mult inainte ca ei sa o numeasca pandemie”.

Potrivit datelor cunoscute sambata aceasta, SUA au peste 22.000 de cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 10.350 sunt in statul New York, care au cauzat 203 decese.