Basescu e primul in preferintele romanilor la presedintie

Categories PoliticaPosted on

Presedintele Traian Basescu conduce in preferintele electorale ale romanilor, cu 35% din intentiile de vot, el fiind urmat de liderii social-democrat Mircea Geoana si liberal Crin Antonescu, ambii fiind creditati cu cate 19 procente, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, releva un sondaj de opinie Gallup dat publicitatii vineri.

Pe locurile urmatoare se claseaza principele Radu Duda, cu 10%, presedintele Partidului Romania Mare Corneliu Vadim Tudor – 9%, liderul UDMR Marko Bela cu 3%. Din totalul celor chestionati, 16% au spus ca nu ar vota, 13% sunt indecisi, iar un procent au sustinut ca refuza sa voteze.

In ceea ce priveste certitudinea intentiei de vot pentru presedinte, cercetarea sociologica releva ca 26% sigur il voteaza pe Traian Basescu, iar 9% este posibil sa se razgandeasca (total 35%), pe Mircea Geoana sigur il voteaza 14%, iar 5 procente au sustinut ca este posibil sa se razgandeasca (total 19%), iar pe Crin Antonescu, din totalul de 19 procente, 12% sigur il voteaza pentru Presedintie, 7% dintre respondenti afirmand ca este posibil sa se razgandeasca (total 19 %).

De asemenea, potrivit sondajului Gallup, pe principele Radu il voteaza sigur 6%, iar 4% sustin ca e posibil sa se razgandeasca, pe Corneliu Vadim Tudor, din 9 procente, 8% sigur il voteaza si 1% afirma ca e posibil sa se razgandeasca, iar pe Marko Bela 2% dintre respondenti au spus ca sigur il voteaza, iar 1% ca e posibil sa se razgandeasca.

Din procentul de 13% reprezentat de cei indecisi in privinta intentiei de vot, 10% ar inclina catre Mircea Geoana, 8% catre Traian Basescu sau catre Crin Antonescu, in egala masura, iar 4% catre Corneliu Vadim Tudor si 3% catre principele Radu. ]

Pe de alta parte, cele mai mari probleme, in perceptia romanilor, sunt legate de lipsa locurilor de munca, recesiunea financiara si veniturile mici, potrivit rezultatelor sondajului. Conform cercetarii, somajul este principala problema a romanilor, 32% dintre respondenti plangandu-se de lipsa locurilor de munca. Criza financiara a fost invocata de 30% dintre respondenti ca fiind „cea mai importanta problema cu care se confrunta Romania”, in timp ce veniturile mici ale populatiei au fost indicate de 16%, iar saracia de 11%.

Coruptia si hotia sunt pe treapta a patra intre problemele romanilor, cu 11% dintre raspunsuri, in timp ce problemele din justitie au fost reclamate de 3% din esantionul sondajului. Partidul Democrat-Liberal si Alianta politica PSD-PC se afla la egalitate – 31% (din cei 70% care au sustinut ca vor vota) – in privinta intentiei de vot, in cazul in care duminica ar avea loc alegeri pentru Parlamentul Romaniei, releva sondajul Gallup. Potrivit cercetarii sociologice, PNL ar obtine 21%, PRM – 6%, UDMR – 5 procente, iar PNG – 4%.

Peste jumatate dintre persoanele chestionate dezaproba activitatea premierului Emil Boc, releva sondajul Gallup. Astfel, 52% din cei intervievati au afirmat ca dezaproba modul in care isi exercita atributiile seful Executivului, in timp ce 29% aproba activitatea lui Emil Boc. 16% au raspuns ca nu stiu, iar 3% au refuzat sa raspunda la aceasta intrebare.

De asemenea, 33% dintre respondenti afirma ca nu au deloc incredere ca actualul Guvern are capacitatea de a gestiona problemele cu care se confrunta Romania in prezent. La polul opus, numai 6% acorda „foarte multa” incredere Executivului.

Sondajul de opinie Gallup a fost realizat in perioada 5-9 mai, pe un esantion de 1.116 persoane reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o marja de eroare de plus/minus 2,9%. Sondajul a fost comandat de Centrul National pentru Dezvoltare Durabila.