Prezent la bilantul S.R.I., presedintele Traian Basescu, asa cum era de asteptat, a folosit ocazia pentru a transmite un mesaj. Sau mai multe. Am aflat astfel, de la presedinte, ca cei de la S.R.I. fac o treaba minunata. Ca in cazul lui Boldea a fost o eroare a procurorilor, dar desigur cei de la S.R.I. au lucrat frumos si fara cusur, ca intotdeauna.

Ce ne-a mai transmis presedintele? Ca – fatalitate! – pe durata mandatului sau a fost in permanenta ocupat cu readucerea in tara a tot felul de borfasi, mai putin Haissam. Ca borfasii respectivi au fugit din tara tot pe durata mandatului sau nu s-a mai ostenit sa marturiseasca.

Am mai aflat ca licitatiile pentru marile contracte nu pot fi trucate, pentru ca in comisie sunt prea multi membri si ca atare e greu sa se puna presiune pe acele comisii de licitatie. Asta e o asertiune nostima foc. Comisiile, spunea presedintele, au 20, 30 sau 50 de membri si e imposibil sa fie influentati toti membrii comisiilor. Sa vedem. Din comisiile respective fac parte (20, 30, 50) de cetateni pusi in functie de catre partid? Aha. Bine. Bun. Eu cunosc situatii in care partidul poate influenta decizia catorva sute de oameni, pusi acolo pe criteriu portocaliu. De exemplu Parlamentul. Iar parlamentarii puterii au un statut care, teoretic le ofera o anume protectie, in vreme ce amploiatii de prin ministere ba. Basescu admite macar ca aceiasi cetateni numiti acolo de catre partid, in faza care urmeaza procedurii de atribuire, adica la negocierea contractelor de executie, o cam fac pe spaga. In comisiile de negociere credeti ca sunt mai putini membri? Bancuri marca Basescu.

In fine, Basescu nu a ratat ocazia de a le oferi subalternilor pe linie de partid un mic curs de supravietuire. Le-a explicat, deci, bravul luptator impotriva coruptiei, ca atunci cand se primesc note de la S.R.I. care furnizeaza indicii ca unul dintre baietii din gasca e filat si e  deja luat in vizor de justitie, e prudent ca seful de la partid sa-l demita iute pe cel vizat. Asa se scapa de anchete si condamnari – sustine presedintele. Si mai ales se scapa de plata facturii politice. Stupefiant, nu? Presedintele, altfel spus, ii invata pe dobitoci cum sa isi apere spatele, cum sa se protejeze, atunci cand se vara in afaceri care put a coruptie. Si o face cu seninatate. Halucinant!

Desigur, Basescu ne-a asigurat ca sub mandatul sau coruptia a scazut, nefiind nici pe departe perioada de dupa 1990 cu cea mai crescuta coruptie. A mai informat presedintele ca Boldea se afla acum in Kenya si ca fuga lui a fost posibila din cauza unor erori ale procurorilor. Boldea fiind pana recent deputat PDL si vicelider al grupului PDL din Camera Deputatilor.

Altfel, sigur, ne bucuram ca presedintele e vesel si ferice. Coruptia a scazut, S.R.I. face treaba buna, comisiile de licitatie nu sunt corupte, licitatiile sunt pe bune, autostrazile nu exista, Boldea e in Kenya si totul e minunat. Ce fumeaza omul asta? Ca vreau si eu!