In urma cu sapte ani, Maira Cardenas a transformat o casa de familie spatioasa, cu doua etaje, la malul marii, pe malul La Guaira, la doua ore de capitala Venezuelei, intr-unul dintre hanurile din oraselul Urama.

„Aventurama”, hanul sau, a fost inchis luni de zile dupa ce primele cazuri pozitive de COVID-19 din tara au fost depistate in Venezuela, in martie 2020. In acest prim semestru al anului 2021, situatia s-a imbunatatit putin, mai ales din cauza proximitatii sale. catre Caracas, Cardenas comenteaza pentru Vocea Americii.

El explica insa ca nu toata lumea a avut acelasi noroc si alti antreprenori cu traditie in acest serviciu s-au trezit in serioase dificultati din cauza pandemiei.

„Am cunoscuti care au fost nevoiti sa inchida hanuri. Am cunoscuti care au fost nevoiti sa se flexibilizeze si sa scada complet preturile pentru a putea avea ocupatii si a-si plati salariul”, spune Cardenas.

Potrivit unui raport publicat recent de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare, si desi se asteapta o redresare a turismului international in a doua jumatate a anului, pierderile din cauza pandemiei sunt estimate la intre 1,7 si 2,4 miliarde de euro. anul 2021, comparativ cu nivelurile din 2019.

Venezuela nu scapa de aceasta realitate. Leudo Gonzalez, presedintele Consiliului Superior de Turism al Venezuelei (Conseturismo), afirma ca sectorul este „in regim de supravietuire”, in speranta ca se vor realiza conditii care sa reactiveze piata.

Desi aveau asteptari bune pentru primul semestru, „am ajuns, din 30 iunie, cu o ocupare (hotel) care se apropia in medie de 5,6% la nivel national”, a explicat Gonzalez pentru VOA.

In ciuda absentei unor cifre oficiale, aceasta inseamna „un numar semnificativ de operatiuni turistice inchise in tara”, spune el.

Mai bine decat anul trecut?

Nicola Furnari, presedintele Asociatiei Venezuelene a Agentiilor de Turism si Turism (Avavit), descrie situatia din sector drept „intermitenta”.

In urma cu mai bine de un an, guvernul venezuelean a prezentat ceea ce a numit modelul „7+7”, care consta intr-o saptamana de relaxare si alta de patru, pentru a controla pandemia.

Furnari subliniaza ca acest model i-a afectat pentru ca „nu este compatibil cu partea turistica”. Amintiti-va ca, dupa ce tara a intrat in aceasta modalitate, abia in decembrie 2020 a avut o luna intreaga de flexibilitate si, in ciuda vanzarilor de la carnaval, tara a fost in carantina timp de trei saptamani de Paste.

„Suntem mai buni decat anul trecut (…) dar suntem inca intr-o situatie foarte critica”, spune presedintele Avavit.

„Piata este cu adevarat contractata (…) desigur, de la zero pana la inceputul vanzarii, este progres”, spune Norka Gonzalez, care de cinci ani se afla in zona turismului vanzand servicii si produse in mod independent. .

Ca si Cardenas, din „Aventurama”, Gonzalez vorbeste despre „adaptare”. Spre deosebire de han, unde au fost nevoiti sa depaseasca problema serviciilor de baza din zona, aceasta vanzatoare arata ca a fost nevoita sa se adapteze nevoilor clientilor sai.

El explica ca tema recreativa nu a fost atat de solicitata, intrucat oamenii se mobilizeaza pentru lucruri esentiale, cum ar fi cazul celor care urmeaza sa viziteze rudele din alte tari sau venezuelenii care continua sa emigreze. Totusi, pe plan intern, subliniaza el, se urmareste sa dezvolte „spatii care poate alteori nu erau atat de atractive” in interiorul tarii.

O sansa de a merge mai departe

Sectorul a salutat revenirea recenta la operatiuni a majoritatii aeroporturilor tarii, cu exceptia celor din statele de frontiera Tachira si Bolivar. In plus, tara mentine legatura cu sase destinatii internationale.

Ministrul Turismului, Ali ​​Padron, a asigurat duminica, intr-un interviu pentru canalul oficial Venezolana de Television , ca se lucreaza la reactivarea sectorului, dar intr-un mod „treptat”, din cauza ritmului pe care pandemia l-a impus.

Ministrul a asigurat ca anul trecut dezactivarea economiei legate de turism a fost de 80%; cu toate acestea, considera ca exista „o anumita posibilitate cu turismul nostru intern de a avansa”.

„Turismul ar trebui sa fie o viziune asupra tarii si, in orice caz, este cumva un mijloc de a ne dezvolta, de a creste. Dar este si un final, pentru ca singura modalitate prin care putem avea viziunea unei tari turistice este sa intelegem ca suntem o tara turistica”, a afirmat el.

Cateva propuneri

Presedintele Consecomercio, Leudo Gonzalez, afirma ca, pe masura ce conditiile, care nu sunt in controlul sau, avanseaza, industria va putea avea un al doilea semestru mai bun.

El citeaza ca exemplu al acestor conditii progresul vaccinarii in tara si odata cu acesta ca modelul „7+7” poate fi demontat, imprejurari care impun ca acesta sa fie incadrat intr-un plan de redresare a sectorului turistic al tarii care „permite refacerea”. a ofertei si recuperarea cererii.

In ceea ce priveste oferta, Gonzalez sugereaza revizuirea problemei serviciilor de baza si a contributiilor pe care trebuie sa le faca fata, astfel incat orice profit pe care le pot avea sa fie reinvestit in operatiunile lor. Pe partea cererii, ei propun stimulente precum scutirea sau rambursarea taxelor platite pe produsele si serviciile sectorului.

In aceeasi linie, Furnari, de la Avavit, atrage atentia asupra necesitatii ca sectorul sa fie incadrat drept „prioritar”, in ceea ce s-ar incadra tariful turistic preferential pe care il propun referitor la taxe si servicii de baza.

„Astazi, statistic, un bilet care pleaca din Venezuela, practic 70 la suta din valoare merge intre taxele care trebuie platite, pe langa testul PCR care este deja inclus”, explica el.

Presedintele Avavit adauga: „Atata timp cat stam asa, adevarul este ca situatia pentru industria noastra turistica este catastrofala”.

Ministrul Padron s-a referit in mod specific la propunerile de masuri fiscale in interviul acordat canalului oficial, asigurand ca politicile fiscale nu sunt pentru un anumit sector si a asigurat ca Guvernul trebuie sa caute un echilibru intre cautarea de resurse si reactivare.

Ambii reprezentanti ai sindicatelor spera intr-un dialog intre sector si autoritati pentru a incerca sa impartaseasca solutii pentru industria din tara.

„Credem ca avem tot potentialul pentru a putea fi un sector care contribuie intr-un mod important la generarea de valuta de care tara are atat de multa nevoie”, spune Gonzalez.

Intre timp, vanzatorul Norkys Gonzalez asigura: „Sectorul este foarte rezistent, a facut eforturi mari pentru a se sustine, pentru a ramane, in asteptarea acestui moment” al sezonului sarbatorilor. El explica ca poate sa nu fie ca in alti ani, dar „este progres”.

Cardenas explica ca „in vremuri anterioare, in acest moment, la sfarsitul lunii iulie, aveau deja aproape toata posada ocupata, dar in aceasta nu este inca ocupata”. Cu toate acestea, este optimist ca, pe masura ce zilele de vacanta scolara trec, mai multi oaspeti vor fi incurajati sa viziteze plaja.