Entezita este un simptom frecvent al multiplelor boli care genereaza dureri intense la cei care sufera de ea. Din fericire, tratamentul acestuia este simplu, iar riscul de complicatii este scazut daca se pune un diagnostic precoce.

Toti muschii corpului au o insertie osoasa, ceea ce le permite sa genereze o miscare specifica prin contractarea fibrelor lor. Zona in care un tendon, ligament sau fascia musculara se ataseaza de o suprafata osoasa este cunoscuta sub denumirea de enteza.

Entezita este un termen care se refera la inflamatia uneia sau mai multor enteze ale corpului, care poate aparea din cauza multiplelor patologii . Unele studii arata ca aceasta inflamatie este un semn cardinal al spondiloartritei , desi se poate datora altor situatii precum consumul unor medicamente.

Atunci cand inflamatia nu este tratata prompt, pot aparea calcificari in zona si pot deteriora definitiv enteza.

Inflamatia apare dupa eliberarea de substante proinflamatorii din regiunile apropiate de enteza. Aceasta eliberare are loc din cauza diversilor stimuli, cum ar fi suprasolicitarea articulatiei sau miscari repetitive.

Simptome asociate

Principalul simptom raportat de pacientii cu entezita este durerea in zona afectata, care se poate extinde pe intregul os. Inflamatia este mai frecventa la genunchi, cot, calcai, sold si degete, astfel incat durerea apare de obicei in aceste zone.

Durerea mentionata se caracterizeaza prin aspectul ei acut, cu o intensitate foarte variabila, care creste odata cu miscarea celei mai apropiate articulatii. Cu toate acestea, pacientii cu aceasta patologie pot prezenta si alte simptome, dintre care se remarca urmatoarele:

  • Rigiditatea articulatiilor.
  • Inflamatie articulara.
  • Roseata si temperatura crescuta in zona.
  • Sensibilitate la palpare.

Cand inflamatia persista mult timp, calciul se poate acumula in tendonul afectat. Aceasta acumulare va genera aparitia unor spini sau malformatii osoase, care pot fi dureroase. Malformatiile in cauza pot interfera cu miscarea normala a articulatiei.

Ce poate provoca entezita?

Entezita poate fi declansata dupa un traumatism local.

Entezita apare din cauza eliberarii de citokine si alte substante proinflamatorii in apropierea entezei. Eliberarea acestui tip de substanta poate avea diverse origini, de la o trauma directa in regiune, la efectuarea unei miscari repetitive sau leziuni sportive.

Persoanele cu anumite boli reumatice (cum ar fi artrita) pot face adesea entezita. Cu toate acestea, aceasta nu este singura cauza, deoarece consumul anumitor medicamente poate provoca aparitia problemei.

Boli conexe

Entezita este unul dintre principalele simptome prezentate de persoanele cu spondiloartrita. Acesta este un termen folosit pentru a grupa diferite tipuri de artrita cu caracteristici comune. Acestea afecteaza frecvent persoanele tinere si obeze si pot afecta regiunea lombara, picioarele si bratele.

Un studiu publicat in Columbian Journal of Rheumatology stabileste ca pana la 35% dintre pacientii cu aceste boli au entezita. De asemenea, stabileste ca zonele cele mai afectate in aceste cazuri sunt de obicei talpa pielii, partea exterioara a gleznei si tendonul lui Ahile.

Dintre diferitele patologii care alcatuiesc ansamblul spondiloartritei, se remarca urmatoarele:

  • Spondilita anchilozanta.
  • Sindromul Reiter sau artrita reactiva.
  • Artrita idiopatica juvenila.
  • Artrita psoriazica.
  • Spondiloartrita periferica.
  • Spondiloartrita asociata cu boala inflamatorie intestinala.

Diagnostic si tratament

Ecografia este o tehnica ieftina, sigura, neinvaziva si foarte eficienta.

Traumatologii sau reumatologii sunt cei mai potriviti specialisti pentru a diagnostica aceasta afectiune. Se va baza pe simptomele prezentate si pe evaluarea fizica corespunzatoare, desi in majoritatea cazurilor sunt necesare studii imagistice pentru a confirma diagnosticul.

Medicul ar trebui sa se intrebe despre aspectul simptomelor si intensitatea acestora. De asemenea, va intreba despre istoricul personal si daca pacientul sufera de vreuna dintre bolile incadrate in spondiloartrita. In plus, este important sa se evalueze zona afectata pentru sensibilitate si sa se caute semne de inflamatie.

Asociatia Spaniola de Pediatrie stabileste ca ultrasunetele sunt utile atunci cand se detecteaza inflamatia acuta a entezei, motiv pentru care este studiul imagistic de electie. Cu toate acestea, pot fi efectuate si alte studii, cum ar fi o radiografie si un RMN.

Tratamentul entezitei va depinde de severitatea situatiei. In cele mai multe cazuri, odihna in combinatie cu consumul de antiinflamatoare nesteroidiene precum naproxenul este de obicei suficienta pentru a ameliora boala.

Exercitiile de fizioterapie ajuta pacientii cu boli de lunga durata sa imbunatateasca mobilitatea articulatiilor. In cele mai severe cazuri ale bolii, poate fi necesara interventia chirurgicala, mai ales daca exista calcificarea tesutului.

Prevenirea entezitei si recomandari

In majoritatea cazurilor, nu este posibil sa se previna aparitia entezitei, deoarece aceasta este asociata cu boli genetice. In aceste cazuri, este posibil doar sa inveti sa traiesti cu boala, asa ca masuri simple precum respectarea deplina a tratamentului si controlul medical adecvat sunt esentiale pentru a reduce durerea.

Aceasta accidentare este foarte frecventa la sportivii de inalta performanta, la care este legata de miscari proaste sau traume. In acest sens, sportivii pot urma urmatoarele recomandari pentru a reduce riscul de entezita:

  • Efectuati o incalzire buna si intindeti toate articulatiile.
  • Folositi incaltaminte adecvata pentru practicarea sportului.
  • Folositi toate instrumentele de protectie, cum ar fi genunchiere si cotiere.
  • Efectuati miscarile cu precizie, avand grija sa aveti o tehnica corecta.
  • Nu supuneti corpul unor forte excesive.

O conditie care poate limita viata celor mai tineri

Entezita nu este altceva decat inflamatia unei zone numite enteza, care genereaza dureri mari. Una dintre cauzele principale ale acestei afectiuni este spondiloartrita, un set de boli de diferite tipuri care afecteaza persoanele mai tinere.

Toate patologiile care sunt incluse in spondiloartrita au un caracter ciclic, astfel incat perioadele cu si fara durere alterneaza. Cand boala este activa, durerea poate fi atat de severa incat limiteaza miscarea normala, afectand in mod semnificativ viata de zi cu zi.

Diagnosticul si tratamentul in timp util al bolii sunt aspecte foarte importante daca se doreste reducerea limitarii functionale si evitarea complicatiilor. In acest sens, oamenii ar trebui sa mearga la un specialist la primele semne care indica prezenta afectiunii.