Japonia a anuntat, vineri, o scadere fara precedent, de 10%, a productiei industriale din luna ianuarie in raport cu luna precedenta, iar productia de automobile a scazut cu 41%. La randul lor, exporturile s-au prabusit cu 45,7%, iar consumul gospodariilor s-a redus cu 5,9%, informeaza AFP.
In Europa, alte doua tari au intrat in recesiune. Este vorba despre Finlanda, al carei produs intern brut (PIB) a scazut cu 1,3% in cel de-al patrulea trimestru, si de Danemarca, aceasta avand un PIB cu 2% mai mic in acelasi trimestru. Suedia, tara care este deja in recesiune, a inregistrat, in cel de-al patrulea trimestru, un PIB in scadere cu 2,4 procente.
Cifrele privind PIB-ul american arata chiar mai rau. Desi analistii anticipau ca economia SUA se va contracta in trimestrul al patrulea cu 5,4%, Departamentul pentru Comert a anuntat, vineri, ca Produsul Intern Brut a scazut cu 6,2% in perioada octombrie-decembrie 2008, comparativ cu intervalul similar din 2007.
In zona euro, rata somajului a ajuns la 8,2% in luna ianuarie, ceea ce inseamna ca 13 milioane de persoane nu mai au loc de munca, iar Banca Centrala Europeana (BCE) va fi nevoita sa isi reduca, din nou, dobanda de referinta, in ciuda scaderii inflatiei la o rata anuala de 1,1%.
Sectorul bancar din intreaga lume inca se confrunta cu grave probleme, fapt ce face ca statele sa intervina chiar si in capitalul acestora. Trezoreria americana a decis sa achizitioneze o participatie din cadrul bancii Citigroup, careia ii va cere sa isi modifice consiliul de administratie. Astfel, statul va prelua pana la 36% din banca si va injecta in capitalul acesteia 25 de miliarde de dolari, dupa ce a mai pompat 45 de miliarde. Mai mult, presedintele american Barack Obama intentioneaza sa acorde alte 250 de miliarde de dolari bancilor din Statele Unite, pentru a le scoate din impas.
Cea mai grav afectata zona ramane insa Europa Centrala si de Est, careia BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), BEI (Banca Europeana de Investitii) si Banca Mondiala au decis sa ii acorde pana la 24,5 miliarde de euro, bani ce vor ajuta la refinantarea bancilor si intreprinderilor din zona.
In sectorul auto, Opel, filiala a constructorului american General Motors, spera sa obtina ajutor de la statul german. Compania ar putea vinde o uzina grupului Daimler, in schimbul unor fonduri de la stat de aproximativ 3,3 miliarde de euro.
Situatia este dramatica si in alte sectoare. Producatorul american de echipamente de telecomunicatii Cisco a decis sa suprime aproximativ 2.000 de locuri de munca, iar beneficiul net din 2008 al companiei spaniole Iberia s-a prabusit cu 90%.