Rata anuala a inflatiei in zona euro (EA15) s-a situat, in luna iulie 2008, la nivelul record de 4,1 procente, iar perspectivele economice din acest an pot descuraja o crestere a ratei dobanzilor la credite.

Cresterea preturilor in cele 15 state membre ale Uniunii Europene, care au aderat la moneda euro, s-a accelerat in luna iulie 2008 de la nivelul de 4,0 procente, inregistrat in luna precedenta, departandu-se si mai mult de tinta de inflatie a Bancii Centrale Europene, estimata la sub 2%. Aceste cifre reprezinta, dupa cum relateaza analistii economici ai Reuters, cea mai mare crestere anuala a inflatiei, de la inceputul publicarii statisticilor pe acest subiect, pentru tarile din zona euro, in 1997.

De altfel, cresterea brusca a ratei somajului, alaturi de cresterea preturilor la energie si alimente, reprezinta un alt semnal de alarma ce vizeaza un declin al economiei. Conform datelor Oficiului European de Statistica (Eurostat) rata somajului a crescut pana la 7,3% in luna iulie, de la 7,2 procente inregistrate in iunie si mai.

Astfel, Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa limiteze impactul cresterii preturilor la energie si alimente asupra economiei europene, in incercarea de a evita declansarea unei spirale salarii-preturi. La inceputul lunii iulie, BCE a majorat dobanda de referinta in zona euro cu 0,25 procente, pana la 4,25 procente. “Prioritatea noastra este de a stopa inflatia”, a declarat Nout Wellink, membru al Consiliului Guvernator al BCE.

Raportul Eurostat a fost detaliat pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, iar in Germania, care detine cea mai profitabila economie din zona euro, inflatia s-a ridicat la procentul de 3,3%, acesta fiind cel mai mare nivel din decembrie 1993.

In Spania, datorita exploziei de pe piata imobiliara, inflatia a crecut in luna iulie la 5,3 procente, de la 5,1, in iunie, depasind astfel recordul inregistrat in ianuarie 1997.

In cazul Romaniei, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca in 2008, rata inflatiei va fi de 6-7%. Acesta a aratat ca si tinta de inflatie in Uniunea Europeana a fost initial de 2%, pentru 2008 si s-a modificat la 4-5 procente, iar in Romania inflatia se va situa cu doua puncte procentuale peste tinta de inflatia a BNR, de 3,8 la suta, ceea ce arata ca inflatia din 2008 nu a avut cauze structurale in Romania.

Rata inflatiei in luna iunie a fost de 0,28%, iar inflatia anuala, calculata in intervalul iunie 2007 – iunie 2008, a urcat usor la 8,61%, fata de 8,46% la nivelul lunii mai, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Pe primul semestru din 2008, rata cumulata a inflatiei a fost de 3,57%, iar rata media lunara s-a ridicat la 0,6 la suta, fata de 0,3 la suta in 2007.