Urmasii si urmasele pisicilor marelui scriitor Ernest Hemingway, in numar de cateva zeci, umblau libere pe fosta proprietate a scriitorului, transformata astazi in muzeu, pana cand o sentinta judecatoreasca controversata a decretat ca felinele trebuie „reglementate” de catre legea federala a Statelor Unite, scrie publicatia Christian Science Monitor.

Localitatea Key West are o reputatie binemeritata de refugiu pentru rebeli si inadaptati social. Localnicii nici macar nu se considera parte a Statelor Unite si spun ca traiesc in ceea ce ei numesc „The Conch Republic”, scriu cei de la Christian Science Monitor.

In consecinta, este mai mult decat ironic faptul ca Key West a ajuns campul de batalie al luptei impotriva puterii guvernului federal american de a reglementa… pisicile.

Si nu orice pisici. Felinele supuse supravegherii federale sunt descendentele faimoaselor pisici cu sase degete crescute si ingrijite de Ernest Hemingway, fost locuitor al Key West.

Hemingway si-a petrecut aici cea mai mare parte a anilor ’30, lucrand la cateva dintre cele mai bune carti ale sale. Acum, fosta sa locuinta este muzeu si casa memoriala. Ocazional, gazduieste si nunti.

Proprietatea gazduieste de asemenea circa 40-50 de pisici, care sunt mostenirea vie a scriitorului. Ca si in timpul vietii lui Hemingway, li se permite sa hoinareasca in voie prin casa si in gradina.

Intra in scena autoritatile La un moment dat, in urma cu cativa ani, unui vizitator al muzeului i s-a parut ca pisicile nu sunt bine ingrijite si a trimis o reclamatie la Departamentul Federal pentru Agricultura (US Department of Agriculture – USDA). O echipa de inspectori ai institutiei a descins la Key West.

Inspectorii le-au spus administratorilor muzeului ca, pentru a putea „expune” (sic!) pisicile in public, au nevoie de o licenta de „expozant de animale”, potrivit unei legi federale intitulate Animal Welfare Act, aceeasi care reglementeaza circurile si gradinile zoologice.

In plus, cei de la muzeu au fost avertizati ca sunt obligati fie sa inchida pisicile in custi individuale noaptea, fie sa imprejmuiasca proprietatea cu un gard, fie sa instaleze sarma electrificata deasupra zidului imprejmuitor, fie sa angajeze un paznic special pentru pisici.

Administratorilor muzeului li s-a mai ordonat sa monteze fiecarei pisici un cip de identificare si sa construiasca „locuri de odihna la inaltime” pentru acestea. In caz contrar, au spus inspectorii, muzeul risca amenzi usturatoare.

Contraatac in justitie In replica, muzeul a intentat proces si a solicitat unui tribunal federal sa constate ca USDA nu are nici un fel de jurisdictie asupra pisicilor lui Hemingway.

Avocatul muzeului a aratat in instanta ca nu este vorba de o chestiune aflata sub autoritatea legii federale si ca, cel mult, situatia pisicilor ar putea fi de interes pentru unele agentii locale sau ale statului Florida.

Judecatorul nu a fost insa de acord si a decis ca USDA are autoritatea legala de a „reglementa” pisicile. Muzeul a facut recurs si a pierdut, instanta de apel aratand ca Animal Welfare Act are autoritate asupra oricarei forme de expunere publica a animalelor. Devreme ce pisicilor li se permite sa haladuiasca libere pe proprietate in timpul orelor de functionare ale muzeului, iar acesta percepe o taxa vizitatorilor, situatia intra sub incidenta Animal Welfare Act.

Potrivit curtii, pisicile lui Hemingway intra si sub incidenta „clauzei comerciale” a Constitutiei Statelor Unite, cea care stipuleaza, printre altele, ca guvernul federal are autoritatea de a reglementa schimburile comerciale derulate intre parteneri situati in state diferite ale SUA.

Nu e treaba justitiei daca legile sunt proaste Pledoaria avocatului muzeului a aratat ca activitatile acestuia sunt strict locale, ca pisicile lui Hemingway si-au petrecut intreaga viata pe proprietatea respectiva si ca nu au fost niciodata vandute, cumparate sau transportate in alta parte.

Curtea nu a acceptat insa acest argument.

„Caracterul local al activitatii desfasurate de muzeu nu implica in mod necesar faptul ca aceasta s-ar situa in afara autoritatii reglementarilor federale. Muzeul primeste mii de vizitatori platitori din afara Floridei, multi dintre acestia fiind atrasi acolo de faptul ca muzeul isi promoveaza in mod intentionat imaginea prin intermediul pisicilor lui Hemingway. Expunerea pisicilor lui Hemingway face parte integranta din activitatea comerciala a muzeului si, in consecinta, reprezinta comert interstatal. Din aceste motive, muzeul si activitatea sa de expunere a pisicilor lui Hemingway intra sub incidenta Animal Welfare Act”, se afirma in motivarea de 13 pagini a sentintei judecatoresti.

La finalul documentului, magistratii au facut, totusi, o concesie.

Fara ca asta sa ne afecteze decizia, apreciem ca muzeul se afla intr-o situatie unica si nutrim simpatie pentru plangerea formulata de administratori. Cu toate acestea, nu este rolul curtii sa evalueze calitatea reglementarilor federale implementate potrivit Constitutiei”, a conchis instanta.

O ironie in plus: fosta proprietate a lui Hemingway, pe care se afla muzeul, isi are adresa pe o strada din Key West care se intersecteaza cu o zona a orasului celebra pentru numarul mare de cocosi si pui de gaina lasati sa umble liber pe strazi.