Viitoarele mamici trebuie sa aiba o alimentatie cat mai variata, echilibrata si usor asimilabila. Ele nu trebuie sa uite ca bebelusul depinde in intregime de regimul lor alimentar. Asta nu inseamna ca trebuie sa manance pentru doi, ci ca hrana trebuie sa fie cat mai naturala si sanatoasa.

Echilibru alimentar

In niciun caz o femeie insarcinata nu trebuie sa urmeze un regim de slabire. Acest lucru poate pune in primejdie atat viata ei, cat si a fatului. Subalimentarea determina slabirea mamei, anemierea si incapacitatea de a face fata efortului presupus de actul nasterii. Pe de alta parte, fatul va fi privat de elementele nutritive necesare dezvoltarii sale normale, cu consecinte incalculabile asupra sanatatii bebelusului. De aceea, femeile care inainte de sarcina au avut tendinta de subalimentare trebuie sa-si modifice dieta in functie de necesitatile noii vieti. Trebuie sa se gandeasca mai ales la sanatatea copilului. Aceasta nu inseamna nici ca trebuie sa faca excese alimentare, ci sa aiba o dieta echilibrata. Mai trebuie sa stie ca este normal sa ia in greutate, aproximativ un kilogram pe luna.

O dieta echilibrata inseamna o dieta care include toate principiile alimentare: vitamine, proteine, glucide, grasimi, minerale. Ele sunt necesare dezvoltarii normale a copilului si mentinerii sanatatii mamei. Legumele, fructele, lactatele, proteinele nu trebuie sa lipseasca din regimul alimentar zilnic. Si, mai cu seama, merele si pestele, ale caror efecte asupra sanatatii viitorilor nostri copii au fost recent demonstrate de specialisti.

Putem preveni astmul si alergiile copiilor

Studii recente, realizate de un grup de cercetatori ai Universitatii Aberdeen din Scotia, arata ca viitoarele mamici trebuie sa consume in perioada sarcinii cat mai multe mere si peste. Ei au efectuat un studiu asupra impactului pe care alimentatia femeilor insarcinate il are asupra posibilitatii ca nou-nascutii sa sufere de astm sau alergii in primii cinci ani de viata. Rezultatele au aratat ca aceste alimente au rolul de a preveni astmul si alergiile copiilor, cel putin pana la varsta de cinci ani. Studiul a cuprins peste 1.200 de femei, care si-au monitorizat alimentatia pe intreaga perioada a sarcinii.

Cand copiii lor au au implinit varsta de cinci ani, au fost supusi unor analize ale plamanilor si unor teste pentru depistarea alergiilor. Mamele au fost chestionate asupra sanatatii respiratorii a copilului lor si a dietei urmate in timpul sarcinii. Concluziile au fost neasteptate – copiii ale caror mame au consumat multe mere in perioada sarcinii erau cu 50 la suta mai putin expusi afectiunilor astmatice, iar cei ale caror mame consumasera cel putin o data pe saptamana peste erau cu mult mai protejati in fata alergiilor pielii fata de ceilalti.

Legumele, sucul de fructe, kiwi, untul, margarina sau cerealele s-au dovedit a nu avea aceleasi efecte protectoare. Cercetatorii au concluzionat ca antioxidantii (flavonoide) puternici din mere, precum si acizii grasi omega-3 din peste au efecte benefice asupra sanatatii bebelusului. Aceste rezultate i-au determinat pe unii membri ai grupului de cercetare sa afirme ca impacul dietei mamei in timpul sarcinii este chiar mai important decat dieta copilului de pana la cinci ani asupra sanatatii cailor respiratorii.

Studii anterioare

Cercetari realizate anterior de acelasi grup de cercetatori au demonstrat ca si unele vitamine (D si E), ca si zincul contribuie la reducerea riscului de astm la copii. Vitamina D se gaseste in untura de peste si in mici cantitati in galbenusul de ou, ficat si unt. Ea mai are un rol important si in metabolismul calciului atat la mama, cat si la copil. Vitamina E este raspunzatoare de buna circulatie a vaselor capilare si de dezvoltarea normala a sarcinii (impiedica avortul spontan). O gasim in cereale, lapte, legume verzi. Zincul ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si al celui osos al copiluilui. Il gasim in brnza, oua, mazare, carne de curcan.

Alimente contraindicate

Exista insa si unele alimente contraindicate pentru perioada sarcinii. Medicii si cercetatorii recomanda sa se evite produsele care contin E-uri, precum si cele cu adaos mare de glucide, cum ar fi indulcitorii, in special cei artificiali. Prin urmare, se recomanda renuntarea la bauturile acidulate, la unele mezeluri, cum ar fi salamul, carnatii, afumaturile, precum si la dulciurile cu un continut ridicat de zahar. De asemenea, e bine sa se evite consumul de carne rosie, porc, vita, manzat, incomplet fierte, intrucat contin o bacterie numita toxoplasmoza, ce poate provoca fatului malformatii congenitale. Exista contraindicatii si in ceea ce priveste alimentele conservate, care pot produce tulburari in buna functionare a sistemului nervos al fatului.

De asemenea, subnutritia mamei, determinata de nivelul precar de trai sau carente de ingrijire ori de teama mamei de a nu se ingrasa poate conduce la incetinirea dezvoltarii neurocerebrale a fatului.