Guvernul vrea sa legifereze salariile directorilor din companiile de stat, acestea urmand a fi limitate la nivelul veniturilor directorului general sau ale managerului.

“Cred ca este anormal ca in companiile cu capital de stat, in afara de salariul ma­nagerului sau al directorului general care este limitat la nivelul unui secretar de stat, toate celelalte salarii de sub el sa fie de zeci, sute si foarte multe sute de milioane de lei. Intentionam sa limitam veniturile celor din societatile comerciale cu capital de stat la nivelul directorului general sau al managerului, pentru ca in acest moment stiti foarte bine ce s-a intamplat dupa decizia Guvernului Boc: directorul gene­ral sau managerul are un salariu egal cu al secretarului de stat, iar toti directorii de sub el, uneori zeci si sute de directori, au salarii mai mari decat la cele mai mari companii multinationale, ceea ce este o smecherie”, a spus premierul Victor Ponta.

Proiectul de lege care reglementeaza salarizarea in companiile de stat a fost discutat in prima lectura in sedinta de miercuri a Guvernului, premierul cerand ministrilor sa isi prezinte punctul de vedere pana saptamana viitoare. Sindicalistii de la Muntele au obtinut reducerea cu 30 de procente a salariilor directorilor.

In ianuarie, sindicalistii de la Muntele au semnat, impreuna cu administratia, un act prin care se reduceau cu 30 de procen­te salariile directorilor si a inginerilor sefi din CNH „pentru a se echilibra raportul munca/eficienta” in contextul in care cadrul economic nu era deloc favora­bil societatii huilei.

In timp ce directorul general al CNH are un salariu stabilit de Ministerul Economiei, la nivelul unui secretar de stat, adica 4.800 de lei, existau directori si ingineri sefi care incasau lunar un salariu net de circa 7.000 de lei.

Potrivit declaratiilor de avere completate in 2011, Constantin Jujan a obtinut in 2010 de la CNH 53.724 lei, directorul tehnic Cristian Nicolescu a fost remunerat cu 71.547 lei, Verginica Popescu – directo­rul economic cu 73.158 lei, directorul comercial Mihai Stoicescu cu 72.202 lei, directorul resurse umane – Florica Dragulescu – cu 72.444 lei si directorul SSM – Dacian Zamfir – 70.967 lei.

Pe langa directori, alti angajati ai CNH, ingineri, au obtinut si ei mai mult decat directorul general.