Zeci de pensionari au protestat luni in fata prefecturilor din tara impotriva introducerii contributiei de 5,5% la fondul asigurarilor de sanatate in cazul celor cu pensii pornind de la 740 de lei si a cresterii preturilor la alimente.

 Aproximativ 100 de pensionari din judetul Olt au pichetat Prefectura, solicitand anularea actului normativ privind aceasta contributie, transmite Agerpres.

 Presedintele Asociatiei “Pensionarul”, Florea Mitroi, a declarat ca pensionarii din Olt cer si indexarea pensiilor cu 7,8%, incepand din luna aprilie, calcularea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie, reducerea TVA la alimentele de baza la 5%, compensarea medicamentelor la pretul de raft.

 Florea Mitroi a afirmat ca pensionarii au ajuns la limita suportabilitatii vietii in aceasta perioada si nu mai pot face fata cresterii continue a preturilor. Pensionarii sustin ca nu trebuie sa cotizeze la asigurarile de sanatate pentru ca au facut acest lucru in perioada in care au fost angajati, iar acum veniturile lor sunt prea mici.

 O delegatie a pensionarilor a discutat cu reprezentantii Prefecturii si solicitarile pensionarilor din Olt vor fi inaintate Guvernului.

 Peste 100 de pensionari din judetul Vaslui au protestat impotriva masurilor luate de actualul Guvern.

“Scaderea nivelului de viata si scumpirea produselor si serviciilor, micsorarea pensiilor si asa foarte mici, inghetarea punctului de pensie si retinerea contributiei de sanatate de 5,5% din intregul cuantum al pensiei ne obliga sa iesim in strada pentru a protesta. Am ajuns la capatul rabdarii”, a declarat presedintele Sindicatului Pensionarilor Vaslui, Ioan Stamate.

 O batrana in varsta de 75 de ani a lesinat la mitingul de protest, iar un echipaj SMURD i-a acordat primul ajutor.

 Aproximativ 70 de pensionari au pichetat sediul Prefecturii Prahova, nemultumiti si ei de impozitarea cu 5,5% a pensiilor care depasesc 740 de lei pentru fondul de sanatate.

 Oamenii considera ca nu este legal ca aceasta diminuare cu 5,5 procente sa se aplice cuantumului total al pensiei si cer ca impozitarea sa se faca doar pentru suma care depaseste 740 de lei.

 “Acesti guvernanti trebuie sa se gandeasca foarte bine la ceea ce fac, pentru ca noi, pensionarii de azi, suntem cei care au construit tot ceea ce se vede acum. Ne-au promis atat de multe si nu au facut nimic. Acesti guvernanti ar trebui sa plece”, a afirmat Ion Dumitrescu, unul dintre protestatari.

 O delegatie a pensionarilor s-a intalnit cu prefectul Adrian Dobre caruia i-a fost inmanata lista cu revendicari. Acestia cer Guvernului ca punctul de pensie sa fie corelat cu salariul mediu brut pe economie, pensiile sa nu mai fie inghetate pe anul 2011, sa se pastreze actualul sistem de impozitare a pensiilor si sa se renunte la diminuarea cuantumului pensiilor cu 5,5% sau sa se aplice acest sistem de impozitare doar la suma ce depaseste 740 de lei.

 Pensionarii au pichetat Prefectura fara sa scandeze lozinci, protestul durand aproximativ o ora.

 Circa 50 de pensionari au pichetat si sediul Prefecturii Satu Mare, nemultumiti de nivelul pensiilor.

 “Pichetam Prefectura in semn de protest fata de faptul ca pensiile noastre au fost inghetate anul trecut si nu au fost marite macar cu rata inflatiei, care a fost de 7,7% anul trecut. Inca un lucru care ne doare este ca ni s-a luat 5,5% din pensii pentru sanatate. Nu cred ca ne vor lua in seama, pentru ca de cand a venit domnul Basescu la Presedintie nu i-a primit niciodata pe liderii nostri. Tot timpul cat a fost aceasta criza a vrut sa dea legi care sa ne micsoreze pensiile”, a sustinut presedintele Asociatiei Judetene a Pensionarilor Satu Mare, Mircea Marian.

 Dupa o ora de protest, conducerea Asociatiei Judetene a Pensionarilor a avut o intalnire cu conducerea Institutiei Prefectului, pentru a-si expune problemele.

 Circa 20 de pensionari din judetul Vrancea au pichetat sediul Prefecturii pentru a cere majorarea pensiilor cu 8%, rata inflatiei de anul trecut.

 Scopul actiunii organizate de Asociatia Judeteana a Sindicatului Pensionarilor Vrancea este de a sensibiliza autoritatile locale si centrale cu privire la masurile ce trebuie adoptate pentru a imbunatati viata pensionarilor.

 “Indexarea este singurul punct pe care il solicitam Guvernului, de a mari pensiile cel putin cu rata inflatiei, adica 8%. Acest conflict a fost declansat de marirea pretului la energie electrica. De aici tragem concluzia ca Guvernul a dat semnalul ca criza s-a terminat, recesiunea s-a terminat si putem de acum da drumul la toate preturile, dar si la mariri de salarii si de pensii. Astazi este o prima iesire a noastra, urmand ca, ulterior, functie de ce se intampla, sa stabilim ce avem de facut”, a afirmat presedintele Asociatiei Judetene a Sindicatului Pensionarilor Vrancea, Nicolae Zamfir.

 Cateva zeci de pensionari din Timisoara au pichetat sediul Prefecturii, fiind nemultumiti de masurile de austeritate ale Guvernului si de faptul ca nu le mai ajung banii nici pentru plata intretinerii, unii riscand sa-si piarda locuintele.

 “Nu mai putem sa ne platim intretinerea, iar de medicamentele de care avem nevoie nici nu ne vom mai putea apropia, iar coplata pentru pensionari inseamna genocid. Nu ne mai putem duce traiul nici la limita decentei”, a declarat liderul Uniunii Pensionarilor Timis, Silvia Petre.

 Pensionarii protestatari au criticat Guvernul si pentru faptul ca, desi pensiile le sunt mici, vor fi nevoiti sa achite lunar si 5,5% din venituri drept contributie la asigurarile de sanatate.

Silvia Petre a spus ca pensionarii timiseni vor continua protestele, acestia promitandu-le celor din arcul guvernamental si sustinatorilor din Parlament ca nu-i vor mai vota la urmatoarele alegeri.