Facebook lucreaza la primul sistem de cablu submarin transatlantic cu 24 de perechi de fibra care va conecta Europa si Statele Unite cu o capacitate de jumatate de petabit pe secunda, aproximativ jumatate de milion de gigabiti. Compania si-a anuntat, de asemenea, tehnologia Terragraph, care creeaza o plasa mmWave pentru a rezolva problema conectivitatii de pe ultimul kilometru.

Cu toate acestea, echipa de conectivitate a Facebook a impartasit mai multe detalii despre cablul sau submarin 2Africa Pearls, care a fost anuntat la inceputul acestui an. Cablul Africa Cable Project va conecta Africa cu Asia si Europa aterizeaza in 46 de orase din 33 de tari.

„Am proiectat chiar si centrale electrice plutitoare care se afla in mijlocul oceanului, valorificand puterea soarelui si a valurilor, livrand-o la cablurile de pe fundul oceanului, permitandu-ne sa le crestem capacitatea”, a spus CTO Facebook, Mike Schropfer. in timpul unei conferinte de presa.

„Construim peste 150.000 km de cabluri submarine impreuna cu partenerii nostri, impreuna cu noi tehnologii care vor imbunatati dramatic capacitatea si performanta acestor cabluri. Acest lucru va avea un impact urias asupra regiunilor deservite ale lumii, in special in Africa, unde munca noastra este programata sa se tripleze, sa tripleze cantitatea de latime de banda a internetului, ajungand pe continent”, a explicat Dan Rabinovitsj, vicepresedinte de conectivitate la Facebook.

Compania a creat un model predictiv pentru a-i ajuta sa prognozeze unde trebuie construite rute de cabluri submarine pentru a asigura o disponibilitate ridicata a retelei. „Fiecare ruta este verificata pentru pericole localizate de pescuit si vulcani submarini, etc.” a explicat Cynthia Perret, manager de program – Cabluri submarine la Facebook.

Perret a subliniat ca de foarte multe ori capacitatea unui cablu submarin este limitata de cantitatea de energie electrica pe care o poate primi, prin cutiile de armare si aceasta provine de obicei de la tarm. „Exploram o modalitate durabila de a face acest lucru folosind o combinatie de convertoare de energie valurilor si panouri solare. Scopul este de a genera in mod continuu pana la 25 de kilowati de putere pentru a alimenta doua cabluri submarine in diferite puncte din mijlocul oceanului”, a subliniat el, desi tehnologia este inca in testare.

Intre timp, tehnologia Terragraph de la Facebook vrea sa rezolve problema conectivitatii de pe ultimul kilometru, mai ales in zonele in care nu este posibil sa se puna cablu de fibra in fiecare casa. Este deja folosit in Anchorage, Alaska si Perth, Australia. Terragraph este folosit in Alaska de Alaska Communications, unde implementarea fibrei este mult mai dificila, avand in vedere conditiile de mediu.

Este o cutie de transmitator montata pe indicatoare stradale si stalpi de utilitate si ofera o capacitate de transfer multi-gigabit fara fir. Yael Maguire, vicepresedintele de inginerie al Facebook, a explicat ca Terragraph a fost ca „imprastierea fibrei in aer” si se bazeaza pe „punctele de fibra existente prin extinderea capacitatii acestora”.

Cutiile Terragraph actioneaza ca un fel de retea mesh, iar Facebook spune ca a lucrat cu diversi parteneri, inclusiv Qualcomm, pentru a construi acest lucru. Foloseste tehnologia mmWave intr-un spectru de 60 Hz. Facebook a testat acest lucru si la propriul sediu Menlo Park inainte de a lansa prototipul tehnologic.

„Licentam gratuit pentru Terragraph producatorilor si cinci dintre acestia isi vand acum produsele compatibile Terragraph. Acesti parteneri au livrat peste 30.000 de unitati Terragraph catre mai mult de 100 de furnizori de servicii”, a explicat Maguire.

Facebook spune ca Terragraph este proiectat sa functioneze in conditii extreme, fie ca este ploaie, zapada, vant sau caldura. De asemenea, poate rezista la temperaturi de pana la minus 20 de grade C si pana la 55 de grade. Este prezentata ca o solutie multipunct, care poate difuza reteaua in mai multe puncte, chiar si atunci cand exista obstacole minore si ajuta la construirea de conectivitate fiabila si de mare viteza pentru casele si intreprinderile din apropiere.

Facebook doreste, de asemenea, sa abordeze mai rapid problema instalarii cablurilor de fibra. Solutia este un robot numit Bombyx care se deplaseaza de-a lungul liniilor electrice existente si instaleaza cabluri de fibra optica direct deasupra acestora. Bombyx poate ajuta la reducerea costurilor de implementare a fibrei. Compania a lucrat cu experti de top in materie de plastic pentru a dezvolta un material special pentru fibra, care sa o ajute sa supravietuiasca temperaturilor ridicate ale liniei electrice.

De asemenea, sustine ca cablul sau de fibra este de 10 ori mai usor si mai mic decat un cablu de fibra aerian normal si de trei ori mai mic decat cablul utilizat in implementarea traditionala.

In ceea ce priveste Bombyx, acesta a fost proiectat sa reziste la o tensiune de linie intre 10.000 si 35.000 de volti. „A trebuit sa proiectam circuite si carcase speciale pentru a face fata acestui lucru”, a explicat Karthik Yogeeswaran, inginer de sisteme wireless la Facebook. El a observat ca robotul trebuie, de asemenea, sa depaseasca obstacolele de pe liniile electrice si sa mearga o franghie pe ele in timp ce aseaza fibra.

„Solutia noastra aici a fost sa folosim ventilatoare cu propulsie, similare cu cele folosite la drone. Algoritmul de control pentru mentinerea stabila a robotului s-a dovedit a fi o problema mult mai dificila decat am anticipat. Robotul atarna dintr-o curba, astfel incat partea din fata si din spate experimenteaza conditii diferite de rulare, ceea ce face acest lucru si mai dificil. Fiecare miscare induce vibratii si modificari in centrul de greutate al robotului. Algoritmul de control trebuie sa compenseze prin ajustarea vitezei tuturor propulsoarelor pentru a mentine robotul vertical, impiedicand in acelasi timp balansarea cablului”, a mentionat el.

Pentru a depasi obstacolele, robotul va folosi o harta a lumii 3D, care este generata dintr-o camera stereo integrata. Bombyx este inca in stadiul de prototip, desi Facebook incepe discutii cu cateva companii de utilitati electrice.