Romania ocupa prima pozitie intre statele membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste perceptia imaginii UE, 67% dintre romani avand o opinie favorabila despre forul comunitar conform studiului Eurobarometru 69, realizat in perioada martie – mai 2008 si dat marti publicitatii. Dupa Romania, cea mai mare proportie de opinii pozitive despre UE se inregistreaza in Irlanda – 65%, tara in care nu demult a fost respins prin referendum Tratatul de la Lisabona.

Tot pe prima pozitie se afla Romania si in privinta asteptarilor in urmatoarele 12 luni cu privire la situatia financiara familiala, 40% dintre romani dovedind optimism estimand ca aceasta se va ameliora. Media la nivelul UE este de 22%, iar cei mai pesimisti in aceasta privinta sunt portughezii, cu 11%.

Eurobarometrul, care este realizat semestrial, mai arata ca 44% dintre europeni si 41% dintre romani considera ca UE ii protejeaza de efectele negative ale globalizarii, in comparatie cu 35%, respectiv 22% in Romania, care au o opinie contrara. In acelasi timp, 48% dintre europeni si 51% dintre romani cred ca Uniunea ii ajuta sa beneficieze de pe urma efectelor pozitive ale globalizarii, iar 31% din europeni si 12% din romani nu sunt de acord cu aceasta afirmatie.

Nu mai putin de 42% dintre europeni cred ca lucrurile merg in directia cea buna in UE. In Romania, proportia acestui indicator este de 61%, in timp ce valoarea maxima se inregistreaza in Polonia – 63%, iar cea minima in Italia /26%/. in acelasi timp, 25% dintre europeni estimeaza ca lucrurile merg in directia gresita in UE, 6% din romani fiind de aceasta parere. In schimb, doar 32% apreciaza ca lucrurile merg bine in tara lor, nivelul maxim inregistrandu-se in Malta – 56%, iar cel minim in Ungaria – 4%. O proportie de 53% din romani cred ca lucrurile merg bine in Romania, iar 18% ca ele merg in directia gresita.

Studiul constata o scadere a increderii europenilor in economia tarii lor in comparatie cu studiul realizat in toamna anului trecut. In ansamblu, 46% dintre cetatenii Uniunii Europene cred ca situatia economiei tarii lor se va inrautati in urmatoarele 12 luni, 16% sunt de parere ca ea va fi mai buna si 33% ca va ramane neschimbata.

Eurobarometrul releva ca 50% dintre cetatenii europeni tind sa aiba incredere in Uniunea Europeana, in timp ce 32% au tendinta de a se increde in guvernul tarii lor, iar 34% in parlamentul national.

In ce priveste institutiile europene luate separat, 47% dintre europeni tind sa aiba incredere in Comisia Europeana, doar jumatate dintre romani fiind inclinati sa se increada in executivul comunitar. Nivelul cel mai ridicat de incredere in CE se inregistreaza in Belgia – 69%, iar cel mai redus in Marea Britanie – 24%. In Parlamentul European tind sa aiba incredere 52% din europeni. Tot in randul belgienilor PE este cel mai bine privit – 71% si tot britanicii, cu 27%, sunt cei care au cea mai putina incredere in aceasta institutie. In Romania, 61% din populatie tinde sa aiba incredere in PE, dupa cum releva acelasi studiu.

Inflatia si somajul sunt principalele motive de ingrijorare pentru cetatenii Uniunii Europene, irlandezii, polonezii, cehii, danezii, suedezii si finlandezii incluzand, in raspunsurile lor, si sistemul de asigurari medicale printre principalele doua probleme din tarile lor in primavara lui 2008.

Astfel, 37% dintre europeni considera in prezent inflatia ca cea mai importanta problema din tara lor. In Romania, 48% din populatie impartaseste aceasta opinie, in timp ce inflatia este vazuta ca principal motiv de ingrijorare de 71% dintre letoni (nivel maxim in UE), 51% din francezi, 44% dintre germani, 44% dintre italieni, 19% dintre britanici si de numai 9% dintre suedezi.

In acelasi timp, 24% din europeni cred ca somajul este principalul motiv de ingrijorare, nivelul maxim al acestei proportii semnalandu-se in Portugalia – 49%/, Ungaria – 41% si Grecia – 40%.

Criminalitatea este vazuta de britanici ca principala problema din tara lor – 38%, acesta fiind motiv de preocupare si pentru 35% din ciprioti si 30% din olandezi, in timp ce pentru spanioli, principalul motiv de ingrijorare este terorismul, 31% dintre ei impartasind acest punct de vedere.

Eurobarometrul 69 a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 30.170 de persoane, care au fost intervievate intre 25 martie si 4 mai 2008.