Premierul italian Silvio Berlusconi a promis, pe 10 august, ca va adopta noi masuri care sa ii permita tarii sale sa faca economii suplimentare, dupa ce Banca Centrala Europeana (BCE) a cumparat o parte din datoria Italiei si i-a cerut acesteia sa puna in aplicare un program de austeritate mai sever.

In cadrul unei intrevederi pe care a avut-o cu partenerii sociali, seful executivului de la Roma a promis ca va “convoca un consiliu de ministri pana pe 18 august”, in vederea adoptarii unui nou plan de economii, relateaza AFP.

Astfel, guvernul italian a decis ca cea mai buna solutie in contextul actual este sa recurga la procedura de decret-lege, care este mai rapida decat un proiect de lege clasic.

Aflandu-se sub presiunea pietelor si a altor tari europene, Italia, care afiseaza o datorie de 120% din produsul intern brut (PIB), si-a asumat angajamentul de a reveni la un echilibru bugetar inca din 2013, nu din 2014 asa cum anuntase initial.

Mai mult, Berlusconi a reamintit ca guvernul pe care il conduce vrea sa introduca, cat mai repede posibil, in Constitutie regula de aur a echilibrului conturilor publice.

Noile masuri anuntate de premierul italian vizeaza sa faca economii de inca 20, chiar 25 de miliarde de euro, pe langa cele de 48 de miliarde pe trei ani ce vor fi obtinute datorita planului de austeritate adoptat in iulie.

Noile masuri propuse nu au fost prezentate in detaliu, Berlusconi si ministrul sau de Finante, Giulio Tremonti, anuntand doar anticiparea cu un an a reformei ajutoarelor sociale.

“Am senzatia ca guvernul (italian) bajbaie pe intuneric”, a estimat Enzo Blanco, membru al Partidului Democrat ce asigura opozitia.

Pe fondul actualei situatii si in vederea gasirii unor propuneri comune intr-un timp cat mai scurt, liderii mai multor partide s-au reunit, in seara zilei de 10 august, pentru a purta discutii cu Berlusconi si cu aliatul acestuia din Liga Nordului, Umberto Bossi.

Potrivit informatiilor aparute in presa italiana, guvernul urmareste sa opereze reduceri ale pensiilor, sa privatizeze mai multe companii municipale prestatoare de servicii publice (gaz, electricitate, transporturi), sa cedeze actiuni din marile companii si sa faciliteze concedierile.

Toate aceste masuri au fost solicitate de BCE in schimbul sprijinului sau, asa cum reiese dintr-o scrisoare “secreta” trimisa de presedintele institutiei financiare, Jean-Claude Trichet, lui Berlusconi.

Cea mai mare problema cu aceasta lista de solicitari o reprezinta reducerea pensiilor, masura careia i se opune cu vehementa Liga Nordului, de al carei sprijin guvernul italian este absolut dependent.

Asadar, ministrii italieni au venit cu idei suplimentare: introducerea unui impozit pe avere sau majorarea taxelor pe resedinta secundara si pe tranzactiile financiare.

Insa Susanna Camusso, liderul sindicatului Cgil, a avertizat deja cu o vasta “mobilizare” sociala, care ar putea ajunge pana la greva generala, daca masurile propuse de guvern vor afecta clasa medie si pensionarii.

Italia a castigat insa, in ultimele zile, mai multa incredere in propria economie, dovedind acest lucru pe 10 august, cand a emis obligatiuni in valoare de 6,5 miliarde de euro pe un an la o dobanda foarte mica.