Ministrul Justitiei: Vor fi alocate resurse pentru FINANTAREA a 400 de posturi de JUDECATOR si 280 de personal auxiliar

Pentru implementarea noului Cod de procedura civila, Ministerul de Justitie finanteaza inca 400 de posturi de judecator, la care se adauga alte 280 pentru personalul auxiliar. Anuntul a fost facut, joi, de Titus Corlatean, ministrul Justitiei, care a participat la o intrunire cu presedintii Curtilor de Apel din Romania.

Ministrul Justitiei: Vor fi alocate resurse pentru FINANTAREA a 400 de posturi de JUDECATOR si 280 de personal auxiliar / Sursa foto: Intact Images

“In ciuda promisiunilor facute fostului ministru al Justitiei, domnul Catalin Predoiu, de catre fostul ministru al Finantelor si de fosta guvernare, banii pentru aplicarea codului de procedura civila nu au fost prevazuti in buget. In clipa in care am revenit la guvernare, noi am reusit foarte rapid sa adoptam in Parlament codul de procedura civila si am descoperit ca nu erau bani necesari pentru un numar suplimentar de judecatori, pentru grefieri, pentru personal auxiliar suplimentar. Am facut demersuri la Guvern si, prin spijinul premierului si al ministrului finantelor, avem un memorandum aprobat care consfinteste la inceputul lunii august, la rectificarea bugetara, alocarea acestor resurse“, a declarat ministrul Justitiei, potrivit Agerpres.

Acesta a mentionat ca suma din memorandum este alocata pentru 150 de posturi vacante de judecatori, 250 de posturi care nu sunt deloc bugetate si 280 de posturi de personal auxiliar.

“Este si un angajament asumat de fostul Guvern, dar, in primul rand, este vorba de statul roman in relatia cu Comisia Europeana pentru Mecanismul de Cooperare si Verificare pe care trebuie sa il respectam, pentru ca tine de bunul mers al instantei. Se vor accelera niste proceduri, va fi un efect benefic pentru cetateni si pentru firmele care se vor adresa justitiei si acesti bani ii vom obtine de la Guvern“, a adaugat Corlatean.

Ministrul Justitiei sustine ca scopul intrunirii cu presedintii Curtilor de Apel din tara il reprezinta gasirea de solutii pentru justitie si pentru buna functionare a instantelor.

“A fost abordata problema sediilor instantelor, a alocarii de resurse, a angajarii prin concurs a judecatorilor, a personalului auxiliar, pentru ca de la 1 septembrie intra in vigoare noul Cod de procedura civila si asta speram sa aduca schimbari in bine si in viata cetatenilor, si in mediul economic. Cautam solutii pentru justitie si pentru buna functionare a instantelor, pentru ca asta vizeaza viata cetateanului functionarea mediului economic“, a conchis Titus Corlatean.