Ministrii marca Fenechiu au fost un esec

Iasul a mai primit o palma pe plan politic. In  aprilie 2007, “grupul de la Iasi” condus de liderul PNL, Relu Fenechiu, flutura steagul victoriei, reusind dupa remanierea guvernamentala sa impuna patru ministri: Tudor Chiuariu la Justitie, Varujan Vosganian la Economie si Finante, Cristian Adomnitei la Educatie si Cristian David la Interne.

In acest moment Iasul mai are in Guvern doar doi ministri dupa ce, in cursul diminetii de marti, premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a demis din functie pe ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, care mai este supranumit si ministrul “steluta”. Cu acest nickname va ramane in analele posteritatii deoarece a gafat in fata unor elevi si a bulibasit numarul stelelor de pe steagul UE spunand ca sunt 15 in loc de 12 stele.

Politicienii locali il arata cu degetul pe liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, acuzandu-l de rusinea prin care trece Iasul.

“Sa stiti ca nu ma bucur, desi multi cred asa ceva din cauza problemelor de la universitatea Petre Andrei. Sunt chiar suparat pentru ca ne-a facut Iasul de rusine. De fapt, tot ce a promovat pana acum Fenechiu ne-a stricat imaginea Iasului. Un prefect arestat (Radu Prisacaru -n.r.), Tudor Chiuariu de la Justitie despre care Basescu a spus ca este un tanar mafiot obraznic si Cristian Adomnitei care a fost demis de premier”, a declarat Doru Tompea, presedintele organizatiei municipale PSD Iasi.

Nici liderul PD-L Iasi nu a fost mai indulgent cu Relu Fenechiu. “Cu un an si jumatate in urma cand au fost numiti ministrii, desi nu eram de acord cu numele propuse de Fenechiu, am spus ca le dau o sansa si ca sper sa nu faca Iasul de rusine. Dupa doar opt luni, ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu si-a dat demisia deoarece este urmarit penal, iar acum  dupa un an si jumatate si Adomnitei pleaca pe usa din dos de la ministerul Educatiei. Ministrii marca Fenechiu au fost un esec”, a declarat Dan Carlan, presedintele PD-L Iasi.

Presedintele interimar al PC Iasi, Daniel Matasaru, este de parere ca ar trebui sa isi dea demisa intreg Guvernul, in frunte cu primul ministru Calin Popescu-Tariceanu. “Demiterea lui Cristian Adomnitei vine la capatul unui lung sir de gafe politice facute de acesta. Ma surprinde delimitarea celorlalti membri ai PNL de aceasta problema, pentru ca si ei sunt la fel de vinovati pentru aceasta situatie. In orice tara normala, un Guvern cu simtul onoarei si al responsabilitatii ar fi demisionat in frunte cu primul-ministru”, a spus Daniel Matasaru.