Desi sunt foarte populari in randul publicului larg, dinozaurii sunt inca prea putin cunoscuti de catre oamenii de stiinta, dar acest lucru nu face decat ca noua galerie ce le-a fost consacrata de Muzeul de Istorie Naturala din Los Angeles sa fie si mai interesanta.

Potrivit AFP, muzeul isi va deschide noua “Galerie a Dinozaurilor” pe 16 iulie, care va avea 1.300 de metri patrati si care va reprezenta o etapa majora in procesul de restaurare si de reamenajare a institutiei ce isi va aniversa centenarul in 2013.

Vizitatorii vor putea patrunde in misterioasa lume a dinozaurilor datorita celor 300 de fosile si 20 de schelete ce vor fi expuse in aceasta galerie.

De altfel, organizatorii au amenajat expozitia inspirandu-se din intrebarile pe care oamenii de stiinta si le pun cu privire la uriasele animale ce au dominat Pamantul in urma cu mai multe milioane de ani: ce mancau, cum se reproduceau, cum au disparut, etc.

“Am pus accentul pe ce stim noi (despre dinozauri) si de unde stim”, a explicat Luis Chiappe, conservatorul sef al galeriei si directorul Institutului Dinozaurilor al Muzeului de Istorie Naturala din orasul californian.

Mai exact, fosilele si specimele prezentate ofera “indicii ce ii permit vizitatorului sau cercetatorului sa raspunda la aceste intrebari”, a adaugat Chiappe.

“De multe ori, raspunsurile sunt foarte clare, alteori nu sunt. (…) Stim multe lucruri despre dinozauri, dar ignoram la fel de multe”, a reamintit acesta.

“Trebuie sa ii sensibilizam pe oameni in aceasta privinta, deoarece, cand dau drumul la televizor si se uita la anumite documentare despre dinozauri, lasa sa se inteleaga ca se stie totul (despre aceste animale), cand de fapt nu este cazul. Ne mai raman multe lucruri de descoperit”, a asigurat Chiappe.

Galeria de la Los Angeles contine mai multe specimene exceptionale, printre care un grup de trei Tyrannosaurus rex, toti cu varste diferite. Cel mai tanar specimen cunoscut pana acum are doi ani si este, in cea mai mare parte, o reconstructie, deoarece a fost descoperita doar o parte din craniul sau.

“Traim intr-o epoca incredibil de dinamica in ceea ce priveste studiul dinozaurilor. Nu numai ca gasim specimene spectaculoase in multe locuri – in ultimii zece ani, in special in China -, insa putem profita si de noile tehnologii, care ne permit sa aflam mult mai multe despre dinozauri”, s-a felicitat conservatorul galeriei din Los Angeles.

Pe langa exemplarele de T-Rex, aici mai pot fi admirate schelete de Triceratops, de Stegozaur si de Cernotaur (un carnivor descoperit exclusiv in Argentina), precum si o serie de animale marine care dominau oceanele ce acopereau California in urma cu cateva milioane de ani.

Insa “Galeria Dinozaurilor” nu le este consacrata doar specimenelor mari, ci si dinozaurilor mici, precum Fruitadens haagarorum, un fel de mini T-Rex omnivor putin mai mare decat o pisica.

Fascinatia constanta a oamenilor pentru dinozauri este data de “marimea lor, de aspectul ciudat, de faptul ca au trait in aceleasi locuri ca si noi in urma cu cateva milioane de ani”, dar si de “faptul ca nu sunt animale create de imaginatia noastra. Sunt foarte reali, chiar daca aspectul lor ii face aproape magici”, a concluzionat Chiappe.