In conditiile in care Muammar Gaddafi este de negasit, iar suporterii regimului sau refuza sa cedeze presiunilor desi au primit ultimatum pana sambata, Consiliul National de Tranzitie(CNT), care se va ocupa de noua organizare a statului ameninta ca va recurge la orice masura pentru a-l elimina pe fostul lider.

Potrivit reprezentantilor CNT, fostul conducator nu a parasit Libia: „Avem urmatoarele informatii: Muammar Gaddafi este aproape sigur in Libia, in proportie de 80%.” Cum insa acesta nu a fost gasit pana in prezent, membrii CNT sunt tot mai convinsi ca singura modalitate de a scapa poporul libian de acest cosmar, care deja dureaza de prea mult timp este de a il omori pe cel care este acuzat de crime impotriva umanitatii.

Ahmad Darrad, cel care are sarcina de a crea noul Minister de Interne a declarat ca autoritatile trebuie sa actioneze in consecinta, pentru ca situatia sa revina la normal: „El a comis crime impotriva noastra, este un asasin. Cat timp un criminal nu se preda, autoritatile au dreptul de a-l omori.”

Zvonurile despre locul in care se ascunde Gaddafi au circulat in diverse variante. Potrivit insurgentilor, acesta s-ar ascunde intr-o zona din sud-estul orasului Tripoli, la Bani Walid. Inainte de a-i fi asaltata resedinta, rebelii erau convinsi ca fostul lider se afla in interiorul acesteia, iar datorita tunelurilor si buncarelor, ar fi reusit sa stea departe de furia revoltatilor. Dupa ce aceasta varianta a fost verificata, s-a vehiculat ca acesta se afla in Sirt, orasul sau natal, unde apropiatii sai il ajuta sa se ascunda.

Cum Gaddafi fuge de autoritati si refuza sa dea socoteala legii si chiar transmite cu indarjire prin intermediul supusilor sai ca nu va renunta la putere, liderii rebelilor pun tot mai multa presiune ca acesta sa fie ucis, inainte de a mai fi provocate si alte dezastre.

Faptul ca actorul principal din acest film nu apare nu sta insa in calea dezbaterilor cu privire la reorganizarea Libiei. Dupa ce Organizatia Natiunilor Unite a cerut o tranzitie spre democratie pasnica, prin colaborarea partilor implicate, tot mai multe state isi manifesta sprijinul pentru poporul libian. Astfel, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca va organiza o conferinta la Paris, care va avea loc pe 1 septembire, in cadrul careia vor fi abordate toate aspectele esentiale in procesul de reorganizare.

Conferinta, numita sugestiv „Prietenii Libiei”, pusa la cale de Sarkozy si prim-ministrul britanic David Cameron, va reuni 60 de delegatii straine care sunt dornice sa se implice in ajutorarea Libiei. China si Rusia, care pe parcursul conflictului au avut unele ezitari, au raspuns si ele afirmativ invitatiei, urmand sa isi trimita reprezentantii la Paris.