Mostra de la Venetia, cel mai vechi festival de film al planetei, a ajuns, in acest an, la cea de-a 68-a editie, care se va deschide pe 31 august si care a pregatit deja o selectie a ultimelor filme regizate de George Clooney, Roman Polanski, David Cronenberg, Abel Ferrara si Johnnie To.

Potrivit AFP, festivalul va fi deschis chiar de George Clooney, care isi va prezenta in premiera mondiala cel de-al patrulea film, “The Ides of March”, in care va putea fi vazut si in calitate de actor.

Filmul ii mai are in rolurile principale pe Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman si Paul Giamatti si prezinta traseul parcurs de un idealist care, in timpul unei campanii prezidentiale, se trezeste implicat in tot felul de jocuri politice murdare si se hotaraste sa treaca in alta tabara.

“The Ides of March” va concura pentru castigarea Leului de Aur cu alte 23 de filme, printre care se numara “Carnage” al lui Roman Polanski. Distributia este una de exceptie, din ea facand parte Jodie Foster, Kate Winslet si Christoph Waltz, iar filmul prezinta disputa violenta ce apare intre doua cupluri de parinti ce doresc sa rezolve diferendele copiilor lor.

Regizorul franco-polonez nu va fi insa prezent la eveniment, din cauza problemelor judiciare pe care le are cu justitia americana.

Dintre numele grele din cinematografia mondiala care vor intra in lupta pentru Leul de Aur nu vor lipsi David Cronenberg (“A Dangerous Method”), Johnnie To (“Life Without Principle”), Aleksandr Sokurov (“Faust”) si Todd Solondz (“Dark Horse”).

Editia din acest an a Mostrei de la Venetia va marca revenirea pe marile ecrane a creatiilor lui Abel Ferrara, care va prezenta un film despre sfarsitul lumii, “4:44 Last Day on Earth”, precum si ale lui William Friedkin, care va lansa “Killer Joe”.

Pe langa To, Asia va fi reprezentata si de Ann Hui, cu “Taojie”, de Sion Sono, cu “Himizu”, si de Wei Te-Sheng, cu “Seediq Bale”.

Din partea Frantei vor concura Philippe Garrel (“That Summer”) si duoul format din Marjane Satrapi si Vincent Parionnaud (“Chicken with Plums”), iar din partea Italiei vor intra in lupta Cristina Comencini (“Quando la notte”) si Emanuele Crialese (“Terraferma”).

Festivalul de la Venetia le va oferi o sansa si tinerilor regizori, precum Andrea Arnold (“Wuthering Heights”), Ami Canaan Mann (“Texas Killing Fields”), Steve McQueen (“Shame”), Eran Kolirin (“Hahithalfut”), Tomas Alfredson (“Tinker, Taylor, Soldier, Spy”) sau Yorgos Lanthimos (“Alpeis”).

In afara competitiei, Madonna isi va lansa filmul “W.E.”, care prezinta povestea de dragoste dintre Eduard al III-lea si Wallis Simpson, Al Pacino va pune pe marile ecrane “Wilde Salome”, in timp ce Chantal Akerman va prezenta “La Folie Almayer”, iar Steven Soderbergh isi va incanta publicul cu “Contagion”, din a carui distributie fac parte Matt Damon, Kate Winslet, Marion Cotillard, Jude Law si Gwyneth Paltrow.

Juriul va fi prezidat de americanul Darren Aronofsky, cel care a produs “Black Swan”, si va fi format din francezul Andre Techine, americanul Todd Haynes si americanul cu origini scotiene David Byrne.