Prin proiectul de lege supus dezbaterii, in sedinta de Guvern, de ieri, premierul Victor Ponta vrea ca in companiile de stat sa nu mai existe salarii de directori mai mari decat cel avut de directorul general.
Situatia este lesne de inteles in conditiile in care, spre exemplu, in perioada cand in functiune erau fostele complexuri energetice, conform unor surse, la una din termocentrale directorul general avea un salarii de 4.600 lei net lunar iar cel al directorilor de directii era mult mai mare, de peste 10.000 lei net lunar.
Aceleasi surse sustin ca in aceasta situatie s-au aflat 14 directori de la unul din complexuri, care luna de luna luau brut 15.000-16.000 lei. Liderul de sindicat de la Energia Turceni, Eugen Iovan, spune ca „la noi, la companie nu este asa ceva. Salariul directorului general de la complex era de 5.000 lei. La alte companii, directorii poate au salarii mai mari, dar la noi nu”.
Golea: „Trebuie sa facem economie”
Presedintele Sindicatului Minerul Rovinari Pinoasa, Marin Golea, a declarat ca la CE Oltenia trebuie reduse cheltuielile pentru a se face economie, incat compania sa fie cat mai eficienta.
„Este o greseala pentru ca nu sunt salarii de lux la companiile de stat. Intr-adevar, sunt directori de productie ce au salarii si care ca si incadrare depasesc pe cel al directorului general. Directorul general are un salariu la nivelul celui de secretar de stat, prin ordin al ministrului, dar are un contract de mandat cu Ministerul Economiei. In cazul lor, veniturile pe care le realizeaza se multiplica in cazul realizarii planului si a indicatorilor iar castigul se tripleaza fata de directorii de productie. Deci este falsa ideea ca sunt directori care au salarii mai mari ca directorii generali”, a mai declarat Marin Golea.
Acesta nu crede ca, in momentul de fata, in CE Oltenia sunt salarii „nesimtite”, si asta ca urmare a faptului ca „trebuie sa reducem cheltuielile, compania sa fie cat mai eficienta, pentru ca de asta a fost creata. Fiecare subunitate, companie merge pe grila cea veche”.
De altfel, acesta crede ca sunt salarii foarte mari la alte companii, urmare a sporurilor ce existau intr-o anumita zona de la tesa. Si totusi, surse din randul administratiei sustin ca aceste taieri nu ar fi tocmai legale in conditiile in care grilele de salarizare sunt prevazute in contract.