Adversarii republicani din Congresul american ai presedintelui Barack Obama fac presiuni tot mai mari pentru ca acesta sa finalizeze negocierile ce privesc majorarea plafonului datoriei inainte de 2 august, data dupa care Statele Unite ar risca sa intre in incapacitate de plata.

Desi, pe 12 iulie, au luat parte la o reuniune de doua ore la Casa Alba, presedintele american si liderii Congresului nu ajuns la niciun progres in ceea ce priveste negocierile.

In aceeasi zi, liderul minoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, afirmase ca niciun acord nu va fi posibil atata vreme cat Obama va ocupa Biroul Oval, de aceea a propus un plan de salvare in care presedintele si democratii sa isi asume intreaga responsabilitate politica a majorarii plafonului datoriei sau a intrarii Statelor Unite in incapacitate de plata.

Concret, Congresul i-ar acorda presedintelui american autoritatea de a solicita majorarea plafonului datoriei in trei randuri, pentru o suma totala de 2.400 de miliarde de dolari.

Congresul isi poate exprima votul negativ in cazul acestei solicitari, astfel ca presedintele ar fi nevoit ulterior sa stabileasca daca vrea sau nu sa isi exprime vetoul fata de refuzul Congresului.

La randul sau, presedintele republican al Camerei Reprezentantilor, John Boehner, s-a aratat nemultumit de faptul ca Obama nu a prezentat inca niciun plan viabil, estimand ca marea problema a acestuia o reprezinta majorarea plafonului datoriei.

Purtatorul de cuvant la Casei Albe a replicat ferm, reamintind ca “nu este o problema democrata, nu este o problema republicana. Este o problema americana si este ceva ce trebuie sa facem impreuna”.

Obama a tinut sa evoce consecintele pe care le-ar avea situatia in care Statele Unite ar intra in incapacitate de plata si nu a exlus riscul ca plata pensiilor sa fie suspendata incepand cu 3 august.

“Nu pot sa garantez ca aceste cecuri vor fi emise pe 3 august daca nu vom rezolva chestiunea” majorarii plafonului datoriei, a declarat Obama pentru postul de televiziune CBS, citat de AFP.

Presedintele american si adversarii sai republicani negociaza de mai multe saptamani un acord care sa le permita sa majoreze plafonul datoriei publice.

Republicanii refuza insa sa accepte expirarea scutirii de impozite in cazul americanilor cu cele mai mari venituri, fiind de parere ca deficitele ar trebui reduse numai prin taierea cheltuielilor.

Obama urmareste sa reduca datoria Statelor Unite cu 4.000 de miliarde de dolari pe zece ani; in prezent, aceasta este de 14.294 de miliarde de dolari si continua sa se accentueze odata cu deficitul bugetar, care in acest an va ajunge la 1.600 de miliarde.

Obama s-a aratat dispus sa reduca din cheltuieli si chiar sa incerce sa reformeze marile programe sociale americane generatoare de deficite, insa pune conditia ca cei mai bogati contribuabili sa plateasca mai multe impozite.

Daca pana pe 2 august democratii si republicanii nu vor ajunge la un compromis, prima economie a lumii nu va mai putea sa ia imprumuturi pentru a-si finanta deficitul, mai ales ca aceasta perspectiva a ingrijorat deja pietele.