Tonic, stimulent, digestiv, antiinflamator si multe altele.. acesta este ghimbirul. Un condiment cu mari proprietati vindecatoare! Aflati pentru ce este, proprietatile sale si posibilele contraindicatii.

Ghimbirul este un rizom (sau radacina) cu nenumarate proprietati. Datorita ingredientului sau activ, gingerolul, aduce beneficii intregului organism si chiar te ajuta sa slabesti mai repede.

Cum sa folosesti ghimbirul pentru a-l face un adevarat aliat pentru sanatate si bunastare? Desi acum este un ingredient larg raspandit, de multe ori mai avem indoieli cu privire la modul in care se foloseste si la ce se foloseste, dar si la modul in care este gatit in alte retete.

Acest tip de radacina noduloasa (un rizom de fapt) al unei plante originare din regiunile tropicale din Asia este utilizat pe scara larga in medicina ayurvedica si bucataria orientala si este foarte bogat in proprietati si beneficii pentru organismul nostru. Dar poate deveni si un ingredient gustos.

Ce este ghimbirul?

Bogat in proprietati, Ghimbirul ( Zingiber officinale Roscoe ), cunoscut si sub numele englezesc “Ginger”, este o planta erbacee perena, de aproximativ 90 cm inaltime si apartinand familiei Zingiberacee.

Planta Ghimbir are o tulpina subterana, formata dintr-un rizom ramificat din care se nasc tulpinile vegetative. Partea medicinala a ghimbirului este tocmai rizomul (pe care majoritatea oamenilor il numesc in mod gresit radacina ), bogat in ulei esential, ghimbir, zingeron, rasini si mucilagii.

Proprietatile ghimbirului

Ghimbir este bogat in multe minerale benefice, cum ar fi magneziu, fier, zinc si unele vitamine B si vitamina E. In plus fata de aceste substante nutritive – cheie este ambalat cu unele polifenoli esentiale pentru a garanta condimentati multe proprietati de vindecare de care se bucura.

De asemenea, este bine sa nu abuzati de ghimbir : utilizarea masiva a ghimbirului poate provoca, de fapt, gastrita, ulcere si umflaturi intestinale in loc sa le trateze. Daca suferiti de aceste tulburari gastro-intestinale este bine sa consultati medicul inainte de a lua acest condiment, care va evalua posibilitatea de a-l lua sau nu (incepand in orice caz cu doze mici).

Proprietatile si beneficiile radacinii de ghimbir

Ghimbirul actioneaza intr-un mod benefic asupra organismului nostru datorita ingredientului sau activ puternic, gingerolul. Proprietatile sale sunt atat de numeroase incat aceasta radacina este un adevarat remediu polivalent, de pastrat mereu acasa.

In primul rand, ghimbirul este un antioxidant natural recunoscut si are, de asemenea, un efect antiinflamator. Prin urmare, putem vorbi despre o radacina cu proprietati anti-imbatranire si potrivita pentru contracararea inflamatiilor organismului la baza multor afectiuni (importante si ele, atat de mult incat exista studii recente care coreleaza starea inflamatorie a organismului cu cea a organismului). incidenta mai mare a unor tipuri de tumori).

In plus, radacina de ghimbir este un adevarat panaceu pentru stomac. Este de fapt un remediu digestiv, eficient impotriva arsurilor la stomac si in caz de gastrita. Ghimbirul este, de asemenea, cel mai recomandat remediu natural dulce daca sunteti predispus la greata din cauza indigestiei. Mestecarea unei bucati de ghimbir sau luarea unei capsule pe baza de extract de radacina uscata poate atenua foarte mult aceasta afectiune, pana cand dispare. De fapt, gingerolul, rasinile si mucilagiile joaca o actiune antiemetica foarte puternica, actionand chiar pe peretii stomacului.

In mod similar, ghimbirul este un remediu excelent in caz de ameteli sau patologii inflamatorii ale sistemului musculo – scheletic. Dar este mai mult: sorbirea unui decoct de ghimbir sau consumul de radacina proaspata sunt solutii naturale care ajuta semnificativ la depasirea problemelor sezoniere precum durerea in gat, raceala, gripa si febra. In acest sens, ghimbirul desfasoara si o actiune preventiva si deci utila pe tot parcursul sezonului rece.

In cele din urma, conform unor studii stiintifice, ghimbirul scade tensiunea arteriala deoarece actioneaza ca un vasodilatator si, asa cum tocmai am vazut, reduce coagularea sangelui. Pentru mai multe informatii despre aceasta, va invitam sa cititi studiul nostru aprofundat dedicat efectelor ghimbirului asupra tensiunii arteriale.