Consumul de proteine ​​este esential pentru dezvoltarea si functionarea corecta a organismului, dar este important ca acestea sa fie de cea mai buna calitate pentru a garanta furnizarea de aminoacizi esentiali.

Exista mai multe surse de proteine ​​care ar trebui sa fie prezente in dieta ta. Stii care sunt? In cazul in care aveti indoieli, nu va faceti griji pentru ca mai jos vom face o scurta trecere in revista a celor 7 cele mai remarcabile.

Proteina este un macronutrient esential pe care toata lumea ar trebui sa-l adauge in planurile lor de masa. Acesti nutrienti sunt implicati in multe functii ale corpului. Ele sunt esentiale in construirea si intretinerea muschilor. De asemenea, sunt implicati in intarirea oaselor si articulatiilor.

Pe de alta parte, ele sunt legate de secretia de hormoni si neurotransmitatori. Ele sunt, de asemenea, esentiale pentru echilibrul a sute de activitati corporale. Ele influenteaza metabolismul si greutatea corporala, ceea ce indica faptul ca aportul lor este necesar pentru prevenirea bolilor.

Problema este ca nu toate sursele de proteine ​​sunt de buna calitate . De fapt, unele ar putea avea un impact negativ asupra sanatatii.

Deoarece stim ca multi au indoieli in privinta asta, de data aceasta vrem sa va impartasim 7 optiuni sanatoase care sunt o sursa de proteine.

1. Oua

Oul este unul dintre cele mai bune alimente pentru o dieta saraca in carbohidrati. Sunt satioase si exista multe moduri de a le pregati.

Ouale sunt una dintre cele mai bune surse de proteine ​​care pot fi incluse in dieta. Consumul sau moderat creste constructia masei musculare si ofera organismului o cantitate semnificativa de aminoacizi esentiali. In plus, spre deosebire de ceea ce se credea anterior, aportul sau nu influenteaza profilul lipidic, potrivit unui articol publicat in revista Nutrients .

Un singur ou ofera pana la 7,6 grame de proteine, pe langa alti nutrienti valorosi, cum ar fi:

  • Vitaminele A, E si K.
  • vitamine din complexul B.
  • Grasimi saturate si nesaturate.
  • Minerale precum calciu, zinc si fier.

2. Peste

Pestele este o alta dintre cele mai bune surse de proteine, precum si unul dintre cele mai bune alimente pentru a proteja sanatatea cardiovasculara si sistemul cognitiv. Proteinele sale sunt considerate a fi de mare valoare biologica, adica contin toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie pentru a functiona in conditii optime.

Se remarca prin continutul ridicat de antioxidanti si acizi grasi omega 3 care, impreuna cu proteinele, ajuta la imbunatatirea circulatiei, la controlul colesterolului si a energiei. Acesti acizi grasi sunt, de asemenea, considerati sanatosi pentru inima, asa cum demonstreaza un studiu publicat in 2018.

Cateva exemple proeminente:

  • Tonul.
  • Macroul.
  • Somonul.
  • Heringul
  • Sardinele

3. Iaurt simplu

Iaurtul simplu este un aliment cunoscut pentru beneficiile sale pentru sanatatea digestiva si a oaselor. Este o sursa sanatoasa de calciu, antioxidanti si culturi vii care, atunci cand sunt ingerate, sustin functia multor sisteme ale corpului.

De asemenea, este o sursa importanta de proteine ​​animale, ideala pentru reglarea unor procese hormonale si pentru cresterea masei musculare. Ofera vitaminele B si o mare varietate de minerale care protejeaza sanatatea inimii si a muschilor.

4. Quinoa

Quinoa este una dintre cele mai usor de digerat surse de proteine ​​vegetale. Aminoacizii sai esentiali ii depasesc pe cei continuti in cereale precum orzul si orezul brun, ceea ce il face o alternativa mult mai sanatoasa. Cu toate acestea, este o proteina vegetala, cu o digestibilitate semnificativ mai mica decat proteina animala.

Pe de alta parte, este bogat in fibre alimentare si minerale esentiale care ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive si a inimii. Este un aliment fara gluten, ideal pentru persoanele cu boala celiaca sau intoleranta la aceasta proteina.

5. Carnea alba, o sursa de proteine

Carnea alba, cum ar fi curcanul si puiul, sunt surse excelente de proteine ​​de inalta calitate care, la randul lor, contin mai putine grasimi saturate si colesterol. Sunt o sursa sanatoasa de complex de vitamine A si B, necesare unui metabolism corect al alimentelor.

De asemenea, contin minerale si antioxidanti. Prin urmare, ele protejeaza sistemul nervos si sanatatea creierului.  Aportul sau moderat si regulat este una dintre cele mai bune modalitati de a creste masa musculara si de a intari sistemul imunitar.

6. Leguminoase

Leguminoasele s-au remarcat de zeci de ani ca una dintre cele mai importante surse de proteine ​​vegetale. Cu toate acestea, este important de clarificat faptul ca acestea sunt incomplete, adica nu au toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie.

In ciuda acestui fapt, sunt o alternativa alimentara buna. Mai ales atunci cand este combinat cu alte surse sanatoase, cum ar fi cerealele, carnea si unele legume.

7. Nuci, sursa de proteine

Nucile ies in evidenta nu numai ca unul dintre cele mai satioase alimente, ci si ca o sursa semnificativa de proteine ​​si acizi grasi esentiali. Fiecare uncie (28 de grame) furnizeaza pana la 6 grame de proteine. Si o jumatate de cana poate furniza pana la 20 de grame.

Aportul sau regulat ajuta la protejarea sanatatii inimii, deoarece este, de asemenea, o sursa de antioxidanti si grasimi sanatoase.

Introduceti mai multe alimente proteice in dieta

Esti gata sa mananci aceste alimente? Desi nu trebuie sa le consumi pe toate intr-o singura zi, merita adaugate la dieta ta obisnuita. Asa oferim organismului proteinele de care are nevoie.

Amintiti-va ca garantarea aportului de proteine ​​in dieta este esentiala. Incearca insa sa-l faci cat mai variat, cat si echilibrat din punct de vedere energetic.