Sloganul Black Lives Matter continua sa inunde strazile din SUA si, departe de a-si pierde puterea, sambata aceasta Washingtonul a cunoscut cea mai masiva demonstratie a celor adunati impotriva rasismului si a violentei politiei, dezlantuita dupa uciderea lui George Floyd de catre politisti. 

Asa-numitul Mars pe Washington a adunat aproximativ 250.000 de oameni, dintre care 70 sau 80% erau afro-americani, potrivit Administratiei Nationale a Arhivelor si Arhivelor. Protestele au avut loc si in fata Casei Albe, inconjurate de un gard inalt negru pe care activistii au postat pancarte colorate cu sloganuri precum Defund the Police sau stop incriminating protests . In acelasi timp, un alt grup de oameni s-a adunat in jurul Memorialului Lincoln, unde in 1963 Martin Luther King Jr. a tinut celebrul sau discurs I have a dream.

„Comunitatea neagra a suferit intotdeauna in aceasta tara, timp de 400 de ani cu sclavia. Generatia mea este cea care trebuie sa promoveze schimbarea, astazi va fi o zi grozava. Am speranta, sper ca oamenii sa asculte”, a declarat pentru Efe Simone Smith, afro-americana, in varsta de 21 de ani. Tanara purta un banner cu sloganul Black Lives Matter si fraza I can’t breathe , care au fost ultimele cuvinte ale lui Floyd in timp ce agentul ii apasa genunchiul de gat.

Tot la New York, mii de oameni au manifestat din nou sambata aceasta, cu epicentrul in Piata Washington si dupa interzicerea opririi din Brooklyn. Dupa marsurile pasnice impotriva rasismului de dimineata, aproximativ 20.000 de oameni au traversat Podul Brooklyn dinspre Army Plaza, conform estimarilor presei locale, pentru a participa la diferite apeluri in Manhattan pana la interdictia de acces, care a inceput la ora locala 8 dupa-amiaza (24: 00 GMT).

Aproximativ 5.000 de oameni au umplut Washington Square, in cartierul Greenwich Village, pentru a asculta discursurile activistilor impotriva brutalitatii politiei. La caderea noptii, politia a ingradit piata si i-a indemnat pe protestatari sa plece la inceputul starii de acces. Au fost cateva arestari. La caderea noptii, mii de oameni au marsaluit in Brooklyn, sfidand restrictia.

Dupa mai bine de o saptamana de propuneri anti-rasiste, orase precum New York au decis sa propuna noi legi pentru a reduce abuzurile politiei. Acest lucru a fost anuntat de guvernatorul regiunii, Andrew Cuomo, care propune un pachet legislativ care include interzicerea imobilizarilor care pot provoca sufocare sau ca plangerile false ale cetatenilor pe baza de rasa sunt considerate infractiuni motivate de ura.

De altfel, tot la New York, au fost inculpati doi agenti care, dupa cum s-a putut observa intr-un videoclip viralizat de pe internet, au impins fara niciun motiv aparent un barbat in varsta, care a cazut pe spate lovindu-se la cap si a ramas nemiscat in pamant. in timp ce sangera din urechi.

Antirasism, tot dincolo de SUA

Desi Statele Unite sunt in centrul protestelor, acestea nu se limiteaza doar la granitele sale. In mai multe orase din Franta, protestele au avut loc fara incidente, potrivit rapoartelor EFE, in timp ce la Paris, au avut loc in doua scenarii: mai intai langa Place de la Concorde, in jurul orei 15:00, ora locala, si doua ore mai tarziu, in Champ de Mars.

Liga Apararii Negre-Africane si Brigada Impotriva Negrofobiei au convocat un miting in fata ambasadei SUA, care se afla la unul dintre colturile Place de la Concorde. Cu toate acestea, cei intre 1.000 si 2.000 de participanti au fost impiedicati de dispozitivul politiei si au fost nevoiti sa stea la cateva sute de metri distanta.

In afara Parisului, au fost organizate marsuri in orase precum Rennes, Bordeaux, Nancy, Poitiers sau Limoges. Lille a fost una dintre putinele unde au fost semnalate revolte la sfarsitul mitingului, cand grupuri de protestatari au aruncat cu pietre si alte obiecte in politia, care a raspuns cu gaze lacrimogene. Au fost si cateva momente de tensiune cu fortele de securitate din Nantes, unde cel putin o persoana a fost arestata.

Protestele au ajuns si in alte parti ale Europei, precum Portugalia, unde mii de manifestanti au iesit in strada in orase precum Lisabona, Porto sau Braga sau Germania. Acolo, zeci de mii de oameni au strigat impotriva rasismului la Berlin, Frankfurt sau Munchen. Dupa protestul pasnic, intre demonstranti si politie au avut loc unele altercatii, care s-au soldat cu cel putin 29 de ofiteri raniti usor si 93 de persoane arestate. In aceasta saptamana, cancelarul Angela Merkel a condamnat crima la televiziunea nationala, numind-o „foarte, foarte ingrozitoare”.

Alte proteste in aceasta sambata in Europa au avut loc in Regatul Unit, unde organizatiile britanice Free of Torture si Council for the Welfare of Immigrants au cerut Guvernului de la Londra sa „actioneze” sambata aceasta impotriva rasismului „sistemic” care exista si in Marea Britanie. . Protestul pasnic a reunit sute de mii de oameni din intreaga tara, cu episoade ocazionale de altercatii la Londra, care s-au soldat cu 14 arestari.

In cazul Spaniei, sunt convocate si mitinguri la Madrid, Bilbao, Barcelona, ​​Valencia si mai multe orase din intreaga tara care vor incepe la ora 11 dimineata si care, in cazul capitalei, vor duce protestatarii la ambasada SUA pentru a denunta uciderea lui George Floyd.