Controversele legate de vaccinul AstraZeneca de la Universitatea Oxford s-au reinnoit puternic dupa ce o tanara a murit, iar guvernul si-a schimbat din nou prevederile. Utilizarea AstraZeneca la cei sub 60 de ani a fost din nou interzisa si s-a ordonat ca a doua doza sa fie furnizata cu Pfizer sau Moderna, care utilizeaza tipul MRNA.

Este a cincea oara cand merge inainte si inapoi cu vaccinul britanic-suedez, ale carui viitoare contracte au fost anulate de Uniunea Europeana pentru nelivrare. De asemenea, i-a interzis doua saptamani.

Furia in randul tinerilor este valorificata pentru ca pentru a descarca rezervele AstraZeneca, respinse de unii utilizatori, in campania masiva care spera sa fi vaccinat 54,3 milioane de italieni in septembrie, autoritatile sanitare si regiunile au stabilit Zilele Portilor Speciale pentru tineri.

Trebuie amintit ca entitatile sanitare europene si italiene au autorizat mai intai laboratorul de la Oxford sa vaccineze doar pe cei sub 50 de ani. Apoi au inversat cursul: doar pentru cei peste 60 de ani.

A fost o scadere de la 60 la 50 de ani si apoi eliberare tuturor!  Intre timp s-au inregistrat cazuri de reactii trombotice, mai multe decese in Germania si Danemarca. Unele tari au interzis AstraZeneca, altele au restrictionat varstele.

Cazurile fatale sau grave au fost putine in raport cu milioanele de vaccinuri inoculate in lume, dar peste cel al lui AztraZeneca s-a raspandit un blestem. Singurul lucru sigur este ca functioneaza foarte bine pentru cei peste 50 sau 60 de ani, cu niveluri ridicate de protectie. Si ca reactiile fatale sau grave sunt foarte rare.

Scandalul italian a izbucnit odata cu moartea, in urma cu cateva zile, a Camillei Canepa, o tanara de 18 ani din Liguria (capitala: Genova), care a murit de tromboza la sinusul cavernos la zece zile dupa ce a participat la o zi a portilor deschise si s-a vaccinat cu AstraZenea.

Rezultatele autopsiei sunt acum asteptate, insa autoritatile vor sa stabileasca rolul in tragedia curelor hormonale pe care ragazza si-a asumat-o la patru zile dupa vaccinare.

Camilla a avut alte probleme care nu au fost semnalate daca le-a notat in interogatoriul scris in care toti cei vaccinati trebuie sa-si prezinte problemele la medicul care ii intervieveaza inainte de vaccinare.

„Ne folosesc drept cobai”

In celebra stazione Termini din Roma, in acest weekend si in aceasta luni protestele au continuat. Este un centru imens specializat in vaccinuri AstraZeneca. Mii de tineri afirma ca „ne folosesc drept cobai pentru experimente”, si sunt furiosi pe „cocktailul” sau „prajitul mixt” al vaccinurilor.

Multi dintre cei care au fost nevoiti sa ia a doua doza luni au cerut sa li se administreze AstraZeneca. Unul din douazeci s-a retras fara sa-l imbrace inainte de refuzul vaccinatorilor, deoarece guvernul a interzis sa le ofere substanta anglo-suedeza. Altii au acceptat sub protest pentru ca au nevoie de certificare ca au terminat vaccinarea pentru a calatori sau a merge in locuri de vacanta.

Protesta si profesorii si profesorii chemati pentru a doua doza. „Cei sub 60 de ani pot fi vaccinati doar cu Pfizer si Moderna”, a fost raspunsul. „Sunt foarte suparata”, le-a spus Noemi, 34 de ani, jurnalistilor care populeaza gara la magnitudinea mizeriei.

Oameni speriati

Noemi a trebuit sa accepte aceeasi vaccinare heterologa, adica cu doua produse din laboratoare diferite. Dr. Carlotta Marrangone, coordonatorul centrului, este socata. „Sunt oameni foarte suparati si altii foarte speriati.”

Federica, un avocat de 28 de ani, tipa la presa. “Sunt satul! „Aici nu se intelege nimic!” Unii specialisti considera ca climatul de neincredere, daca va continua sa creasca, poate bloca partial campania de vaccinare.

Presedintele regiunii Campania (capitala: Napoli), Vincenzo De Luca, a anuntat ca nu va respecta ordinea nationala si ca a doua doza celor care au fost vaccinati cu AstraZeneca va fi furnizata cu acelasi produs.

Este o rebeliune deschisa. Ministrul Sanatatii Publice, Roberto Speranza, a declarat ca testele stiintifice efectuate in ultimele luni au aratat ca utilizarea vaccinarii heterologe cu doua vaccinuri diferite a dat rezultate foarte bune.

Intre timp, datele arata ca al treilea val al pandemiei continua sa coboare din ce in ce mai repede. Sambata aceasta, cei infectati au fost 1.723, iar duminica 1.390, in timp ce mortii, care au fost numarati cu sute pe zi timp de cateva luni, au fost 52 si 26 in weekend. Terapiile intensive si salile normale pentru coronavirus sunt deja goale in proportie de 60-70%.

De luni, au sosit treisprezece regiuni, inclusiv Lombardia (Milano) si Lazio (Roma) de luni, care au ajuns la alb, culoarea cu cel mai mic risc. In Lazio si Veneto, pentru prima data ieri nu au existat decese din cauza virusului.

Peste 40 de milioane de italieni sunt deja in zona alba si este de asteptat ca pana la sfarsitul lunii alte sapte regiuni, inclusiv Campania si Sicilia, sa renunte la culoarea galbena, punand restul celor 20 de milioane de locuitori la cel mai bun nivel. .

Sfarsitul starii de acces

A fi colorat in alb inseamna desfiintarea starii de acces (de la miezul noptii pana la cinci pentru sectorul galben), redeschiderea imediata a serviciilor complete in baruri si restaurante, deschiderea de stadioane, sali de sport si centre de fitness.divertisment in statiunile balneare, care deja se confrunta un climat de euforie cu sosirea masiva a turistilor.

Insa o alarma continua sa creasca: raspandirea asa-numitei variante Delta, botezata astfel de Organizatia Mondiala a Sanatatii, dupa ce a decis schimbarea denumirii variantei indiane pentru a evita referintele nationale.

Guvernul britanic a decis sa amane luni cel de-al patrulea pas de iesire din pandemie cu o luna. Motivul este cresterea care se dubleaza in fiecare saptamana a celor infectati de virus, deja dominata de varianta indiana. Sambata , la Milano a fost descoperit un caz intr-o contagiune colectiva care s-a produs intr-o sala de sport cu zece infectati. Celelalte noua au varianta engleza.

Guvernul a anuntat sosirea a 55 de milioane de doze de la Pfizer si Moderna si disponibilitatea de a continua cu o rata de 500-600 de mii de vaccinari pe zi, care sa asigure victoria asupra pandemiei de la sfarsitul lunii septembrie cu „imunitate de turma”, cu 53,4 milioane vaccinati complet din 60 de milioane de italieni.