Adesea consideram paradigmele clasicului si contemporanului drept lumi total incompatibile. Cu toate acestea, exista un loc special in care aceste doua stiluri pot fi combinate pentru a crea ceva special.

Amenajarea casei intre stil clasic si contemporan este adesea o nevoie: mobilier reciclat, mobilier de generatie veche sau accesorii invechite dintr-un apartament inchiriat. Ceea ce poate nu stii, totusi, este ca designerii de interior au venit cu cateva trucuri si secrete pentru a combina cele doua stiluri fara cusur.

Clasicul si contemporanul nu se exclud reciproc. Dimpotriva! Mixul potrivit poate da viata unui stil nou, alcatuit din elemente bogate si opulente si linii esentiale, fara exces.

Mobilier clasic si contemporan: diferente care unesc

Cand te gandesti la o casa mobilata clasic, iti vin in minte rafturi bogat ornamentate, mobilier din lemn, opulenta si lux. Stilul contemporan, pe de alta parte, exploateaza conceptul de less is more. Linii curate, suprafete neaglomerate, lumini naturale si spatii deschise.

Rezultatul acestei combinatii ciudate este un cocktail echilibrat intre aspectul minimal sic si neoclasic. Stilul s-a nascut in Franta si Rusia, unde oamenii se trezesc adesea traind cu arhitectura voluminoasa a trecutului. Ferestrele imense, semineele antice, mulaje sofisticate, boiserie sunt punctul de plecare pentru imbinarea atentiei la detalii cu spatiile curate si moderne. Rezultatul este elegant si stilat, dar necesita anumite cunostinte de design interior pentru a fi atins.

Riscul, de fapt, ar putea fi acela de a exagera cu mobilierul, ajungand sa se acumuleze in loc sa deschida cat mai mult spatiile.

Pardoseala: punct de legatura intre clasic si contemporan

Panza goala la care mergem sa lucram atunci cand incepem lucrarile de design interior este cu siguranta podeaua. Clasicul si contemporanul isi gasesc expresia maxima in podelele atemporale, precum marmura sau parchetul, de preferinta in oase. Lemnul imbatranit transmite o senzatie moderna, in timp ce materialele alternative, cum ar fi bambusul, ofera o senzatie proaspata si moderna. Etajul va fi punctul de conexiune intre toate elementele pe care urmeaza sa se desfasoare in camera. Evitati lemnul viu, care aminteste prea mult de stilul ponosit.

Mobilier: cum sa imbine cele doua stiluri?

Pe langa podea, firul comun al camerei tale intre clasic si contemporan trebuie sa fie paleta de culori . Alege culori calde, cum ar fi bej, caramel si lemn modern. Alege finisaje lucioase sau semi-lucioase, pentru a crea un efect care sa se potriveasca ambelor stiluri.

In ceea ce priveste in mod specific mobilierul, acesta imbina un element clasic cu un decor modern, sau invers. De exemplu, o lampa antica isi gaseste locul perfect pe o masa minimalista draguta, care o minimizeaza. De asemenea, biroul masiv de altadata straluceste perfect cu o imprimare de arta moderna. Incearca sa te joci cu acest concept. Ce ai deja in stoc ar putea da viata unui rezultat care nu depaseste nici pe o parte, nici pe cealalta.

In tonuri neutre ale peretilor si podeaua sunt paleta perfecta pentru un stil clasic si contemporan, care nu duce la exces. Notele de culoare pot fi de fapt exprimate prin folosirea unei perechi de accesorii vibrante, care atrag atentia.

Sfaturi pentru tapiterie si tesaturi, intre clasic si contemporan

Daca exista un element cu care poti indrazni, acesta este tapiteria. Adaugati o nota excentrica, de exemplu, tabliei, jucandu-te cu catifea sau draperii in locul solutiilor obisnuite de lemn minimal. Canapelele, protagonistii de necontestat. Scopul este de a crea locuri din fata in care sa poti avea o conversatie, fata in fata, cu invitatii.

In ceea ce priveste draperiile, poti alege sa optezi pentru solutii delicate si luxoase, din tesaturi care nu trebuie sa ceara permisiunea.

Ultimul sfat: nu exagera!

Daca ai norocul sa dai peste o casa cu tavane cu fresce sau pereti pictati, esti aproape la jumatatea drumului. Pana acum cateva decenii, acest tip de ornament era restructurat si ascuns. Acum, din fericire, se face invers, si se incearca recuperarea caracterului initial al cladirilor. Acesta este habitatul natural perfect pentru mobilier cu forme esentiale si ultra-moderne.

Te gandesti sa-ti decorezi casa intre clasic si contemporan? Proiecteaza casa cu una dintre aplicatiile convenabile pentru smartphone disponibile pe internet si aminteste-ti sa faci planuri, sa reflectezi, sa meditezi. Nu iti fie teama sa primesti sfaturi de la experti. Amestecul potrivit de clasic si modern este unul care include cateva elemente ale unuia si multe din celalalt stil. Daca casa are elemente fixe bogat decorate, opteaza pentru a completa restul de 65-70% din spatii cu solutii moderne.

Crearea unui spatiu de rafinament sobru este o chestiune de echilibru. Daca clasicul trebuie sa-si mentina legatura in traditie, dialogul cu modernul este contrapunctul unei alegeri de rupere, facuta pentru a intineri interioarele oarecum invechite.